PDL cere demisia premierului pentru plagiat
Europarlamentarul PDL Cristian Preda i-a cerut premierului Victor Ponta, în numele PDL, să-şi dea demisia din funcţia de premier în urma scandalului privind presupusul plagiat al tezei acestuia de doctorat.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 29 Iunie 2012, 18:13
Cristian Preda solicită demisia premierului Victor Ponta, deoarece acesta a promis că în momentul în care se va dovedi că există un plagiat în teza sa de doctorat va renunţa la conducerea Guvernului.
Cristian Preda susţine că o comisie de specialişti a dovedit faptul că teza de doctorat a lui Victor Ponta este un plagiat.
"Consiliul care se ocupă de atestarea titlurilor şi certificatelor universitare a decis în unanimitate că Victor Ponta a copiat, a plagiat, acesta este termenul tehnic. În consecinţă, Consiliul a cerut retragerea titlului de doctor. Aşa cum ştiţi cu toţii, premierul Victor Ponta a spus că în ipoteza în care plagiatul este confirmat domnia sa va demisiona.PDL cere în mod oficial demisia premierului Victor Ponta, respectând cele spuse mai devreme", a declarat europarlamentarul PDL.
Cristian Preda a anunţat că PDL va ataca în contencios administrativ şi Ordinul dat de ministru interimar al Educaţiei, Liviu Pop, cu privire la Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare, acuzând faptul că în ultima zi de mandat, ministrul a încercat "să intervină brutal în activitatea acestui Consiliul, încercând să-l desfiinţeze, să-l completeze, să-i schimbe atribuţiile".
Ponta "a plagiat 85 de pagini"
Membrii Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) au decis, după examinarea tezei de doctorat a premierului Ponta, că acesta ar fi plagiat 85 de pagini din totalul de 307 ale lucrării şi propun retragerea titlului de doctor în ştiinţe juridice.
Decizia Consiliului a fost luată prin votul celor 13 membri prezenţi din totalul de 21.
Ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop, a declarat că toate deciziile luate vineri a Consiliului General al CNATDCU sunt nule, întrucât nu a fost întrunit cvorumul de 14 membri, necesar pentru ca şedinţa să fie statutară.
"Toate deciziile luate vineri de Consiliul General al CNATDCU sunt nule pentru că nu a fost întrunit cvorumul necesar unei şedinţe statutare, respectiv două treimi din totalul de 20 de membri", a spus minstrul.
Pop a mai declarat că deciziile trebuiau votate de 14 dintre cei 21 de membri ai Consiliului General.
Cvorumul de două treimi pentru aprobarea deciziilor în Consiliul General este menţionat atât în actualul regulament de funcţionare, cât şi în cel anterior.
Ministrul a adăugat că va analiza luni modul în care a fost luată decizia privind plagiatul premierului Victor Ponta.
Acest organism, în formula sa actuală, a fost desfiinţat însă printr-un ordin de joi al ministrului interimar al Educaţiei, după ce conducerea Consiliului nu i-a prezentat raportul de activitate solicitat.
Ulterior, Liviu Pop a explicat că nu este vorba de desfiinţarea Consiliului, ci de reorganizarea acestuia, din cauza disfuncţionalităţilor constatate în activitatea acestui organism.