PDL atacă Statutul cadrelor militare la Curtea Constituţională
Senatorii PDL atacă la CCR legea votată în Senat privind modificările la statutul cadrelor militare pe motiv că un alineat din articolul 86 nu are nicio legătură cu cererea de reexaminare a legii, formulată de preşedintele României.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 10 Aprilie 2013, 17:33
Senatorii PDL vor sesiza Curtea Constituţională asupra Legii privind statutul cadrelor militare, adoptată în şedinţa de marţi a Senatului, pe motiv că s-a depăşit cadrul cererii de reexaminare formulate de preşedinte.
"Motivul de neconstituţionalitate se referă la faptul că legea adoptată depăşeşte cadrul cererii de reexaminare formulată de Preşedintele României şi dezbătută în cele două Camere ale Parlamentului, fiind astfel neconformă prevederilor art. 77 alin. (2) din Constituţie şi cu toată jurisprudenţa Curţii Constituţionale", se arată într-un comunicat al liderului grupului senatorilor PDL, Cristian Rădulescu.
Democrat-liberalii menţionează că parlamentarii puterii au adoptat marţi un alineat la art.86 din această lege, la dezbaterea cererii de reexaminare a preşedintelui, "al cărui conţinut nu are nicio legătură cu conţinutul cererii de reexaminare în cauză".
"Conţinutul cererii de reexaminare se referă la aprobarea anuală a conducătorului instituţiei pentru menţinerea în activitate a generalilor şi a amiralilor, după împlinirea vârstei standard de pensionare, până la vârsta de 60 de ani şi la trecerea în rezervă a cadrelor militare care nu pot promova baremurile de pregătire fizică, în timp ce textul adăugat la Legea rezultată după reexaminare se referă la ministerele cărora li se aplică dispoziţiile din art.86 alin.(2)", se mai arată în comunicat.
PDL precizează că sesizarea, care urmează să fie înaintată miercuri Curţii Constituţionale, a fost semnată de către toţii senatorii membrii ai grupului parlamentar al PDL, la care s-a alăturat senatorul Tudor Barbu, vicepreşedintele Grupului PPDD.
Militarii, menţinuţi în activitate până la 60 de ani
Senatorii au decis, marţi, că militarii pot fi menţinuţi în activitate după împlinirea vârstei de pensionare până la vârsta de 60 de ani, cu aprobarea conducerii instituţiei, în funcţie de nevoile de încadrare.
Ei au adoptat, cu un amendament, actul normativ de modificare a Legii 85/2005 privind statutul cadrelor militare, retrimis în Parlament, pentru reexaminare, de către preşedintele Traian Băsescu.
Proiectul a fost adoptat cu 103 de voturi "pentru", 28 "împotrivă" şi trei abţineri.
Potrivit unui amendament propus de Comisia pentru apărare şi însuşit de senatori, prevederile proiectului de lege se vor aplica în exclusivitate MApN şi structurilor militarizate ale MAI.
Potrivit proiectului, pensionarea cadrelor MApN şi MAI se va face gradual - generalii cu o stea se vor pensiona la vârsta de 56 de ani, cei cu două stele la 57 de ani, cei cu trei stele la 58, iar generalii cu patru stele la 59 de ani.