PDL acuză USL de "schimbare radicală" în problema gazelor de şist
Democrat liberalii susţin că USL şi Victor Ponta şi-au schimbat poziţia, la 180 de grade.
Articol de Radio România, 18 Octombrie 2013, 16:23
Democrat-liberalii acuză o schimbare radicală a USL şi a premierului Victor Ponta în problema gazelor de şist.
Într-o conferinţă de presă susţinută la Sibiu, vicepreşedintele PDL Raluca Turcan a amintit că în campania electorală premierul Victor Ponta şi USL s-au pronunţau categoric împotriva unor proiecte ca Roşia Montană şi exploatarea gazelor de şist şi i-a cerut şefului guvernului să prezinte public argumentele pentru care şi-a modificat punctul de vedere în această chestiune.
"Când îţi schimbi decizia radical, la 180 de grade, de la fi împotriva gazelor de şist la "pentru" gazele de şist, pentru exploatarea gazelor de şist, trebuie să ieşi să-ţi asumi responsabil o argumentaţie care să justifice această schimbare de poziţie. Or, Victor Ponta nu o face. Într-o naivitate şi infantilitate totală, vine şi ne spune "a, sunt pentru exploatarea resurselor naturale şi trebuie să facem exploatarea gazelor de şist", a spus Turcan.
Vicepreşedintele PDL Raluca Turcan a precizat că este pentru exploatarea resurselor naturale, dar nu în orice condiţii, ci fără a pune în pericol viaţa cetăţenilor şi cu beneficii economice pentru România.
USL şi Guvernul Ponta "nu s-au opus niciodată exploatării gazelor de şist"
Vicepreşedintele PSD Rovana Plumb, ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, a declarat vineri că USL şi Guvernul Ponta nu s-au opus niciodată exploatării gazelor de şist, ci au solicitat un moratoriu pentru a vedea care este poziţia UE pe acest subiect.
"Ideea că USL sau Guvernul Ponta s-ar fi opus în trecut gazelor de şist este o minciună. Niciodată nu ne-am opus unui proiect ce vizează dezvoltarea ţării, protejarea mediului, atragerea de investiţii, crearea de noi locuri de muncă şi obţinerea independenţei energetice. Ceea ce am cerut atunci când eram în opoziţie a fost un moratoriu până la finalul anului 2012, pentru a fi definitivate studiile la nivelul Uniunii Europene, pe acest subiect", susţine Rovana Plumb într-un comunicat de presă.
Ea aminteşte că la finalul anului trecut Comisia Europeană a prezentat studiile, atât din punct de vedere al mediului, cât şi al schimbărilor climatice, lăsând la latitudinea statelor membre să îşi decidă propriul mix energetic.
Preşedintele Traian Băsescu a susţinut vineri că USL a dus campanii, în timpul guvernării Emil Boc, împotriva exploatării gazelor de şist şi a proiectului Roşia Montană, iar acum, prin recentele proteste, "li s-a întors propria minciună în cap".