PDL a votat împotriva bugetului. "Este un buget nociv pentru economie".
Liderii PDL sunt nemulţumiţi de majorarea accizei la carburanţi prevăzută în proiectul de buget şi susţin că ar putea fi înlocuită prin accesarea fondurilor europene.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 04 Decembrie 2013, 16:10
Preşedintele PDL, Vasile Blaga, lider al Grupului PDL din Senat, susține că democrat-liberalii vor vota, ca și acum, împotriva Legii Bugetului pentru 2014 în cazul retrimiterii acestuia în Parlament.
El mai spune că majorarea accizei la carburanți ar putea fi înlocuită prin accesarea fondurilor europene.
Blaga a declarat că documentul legislativ în forma adoptată este nociv pentru economie şi pentru nivelul de trai al românilor.
"Acest proiect de buget se îndreaptă împotriva puterii de cumpărare a românilor, iar pe de altă parte, nu are nimic de-a face cu cea mai mică intenţie de a stimula mediul de afaceri, pentru a crea locuri de muncă. El se bazează pe două biruri, respectiv taxa de 7 eurocenţi pe litru de combustibil, dar şi pe taxa pe stâlpi", susţine Blaga.
Bugetul pe 2014, un buget "al evazioniştilor"
După votul la buget, deputatul PDL Cezar Preda a precizat, de la tribună, că PDL a votat împotrivă pentru că este un buget "al evazioniştilor", "al stângii nereformate" şi al USL, arătând că puterea ar putea intra în Cartea recordurilor cu un buget votat în 20 de ore.
"Domnule prim-ministru, singurul lucru pe care l-aţi reuşit cu acest buget în faţa Europei este că puteţi intra în Cartea recordurilor, aţi făcut un buget contra cronometru, în 20 de ore aţi aprobat un buget al unei ţări mari, responsabile şi care trebuie să fie o ţară cu responsabilitate în UE, şi nu o ţară miloagă care creşte taxele şi nu-şi încasează veniturile", a spus Preda.
El a mai spus că bugetul de stat pe anul viitor "nu este un buget al românilor, ci pentru USL şi pentru campania electorală a Uniunii de anul viitor".
Boc despre acciza la benzină: Bani pentru campania USL în 2014
Fostul premier Emil Boc a declarat, miercuri, răspunzând unei întrebări, că acciza de 7 eurocenţi pe litrul de combustibil este o taxă propusă "doar pentru a da bani de campanie electorală USL în 2014" şi care nu ar trebui să fie suportată de români.
Întrebat, miercuri, într-o conferinţă de presă, cum comentează introducerea accizei pe combustibil de 7 euroecenţi pe litru, Emil Boc a răspuns că speră ca parlamentarii să nu aprobe nici modificarea Codului Fiscal, prin care s-a introdus această acciză la benzină, şi nici bugetul cu aceşti bani propuşi a fi recuperaţi din taxă.
Potrivit acestuia, relaţia cu FMI merge mai departe atât timp cât România stă în parametrii economici consacraţi.
Proteste PDL împotriva bugetului
Aproximativ 200 de membri ai organizaţiei PDL Bucureşti au protestat, miercuri, în Piaţa Victoria împotriva bugetului şi au cerut demisia guvernului.
Creşterea cu 7 eurocenţi a accizei la combustibil, aceeaşi care l-a determinat şi pe preşedintele Traian Băsescu să anunţe că nu va promulga legea bugetului, a fost cea mai contestată măsură şi de către democrat-liberalii ieşiţi în stradă.
Şi la Ploieşti, la chemarea liderului PDL Prahova, Roberta Anastase, peste 300 de membri ai partidului au participat la un protest împotriva bugetului adoptat de Parlament, manifestanţii afişând bannere şi scandând lozinci împotriva USL.
Bugetul de stat a fost adoptat, luni, cu 346 voturi "pentru", 49 de voturi "împotrivă" şi 7 abţineri, iar bugetul asigurărilor sociale de stat a întrunit 347 voturi "pentru", 49 de voturi "împotrivă" şi 7 abţineri.
Acciza de 7 eurocenţi, prevăzută în proiectul de buget va fi introdusă la litrul de benzină sau motorină, banii astfel colectaţi urmând să fie vărsaţi într-un fond special destinat investiţiilor în infrastructura rutieră.