PDL a contestat la Curtea Constituţională Legea referendumului
Democrat-liberalii au depus, miercuri, la Curtea Constituţională sesizările privind modificările aduse de Parlament Legii referendumului şi Legii Curţii Constituţionale.
Articol de Radio România, 27 Iunie 2012, 16:58
Deputatul PDL, Gelu Vişan, a declarat că democrat-liberalii contestă la Curtea Constituţională Legea referendumului, întrucât consideră că prin modificarea acestei legi, orice majoritate parlamentară poate suspenda preşedintele, mai mult sau mai puţin motivat.
El a adăugat că, atât timp cât preşedintele este ales cu o majoritate din totalul numărului de votanţi, nu poate fi demis decât în acelaşi mod.
"În acest moment, practic, Parlamentul poate emite orice fel de hotârăre fără ca această hotărâre să mai poată fi supusă sau verificată sau controlată de cineva. Atâta timp cât, după regulamentele Parlamentului, legile sunt supuse controlului de constituţionalitate, în momentul în care un act juridic, hotărârea este un act juridic emis de Parlament, nu mai poate fi supus niciunui control, dă posibilitatea Parlamentului să emită absolut orice fel de hotărâre. Or, în acel moment putem să ne imaginăm cu toţii orice. Din punctul acesta de vedere, noi considerăm că se încalcă grav Constituţia", a declarat Gelu Vişan.
Noua majoritate parlamentară a modificat legea referendumului astfel încât preşedintele va putea fi demis cu majoritatea voturilor celor care participă la referendum, faţă de forma actuală a legii, care prevede că demiterea şefului statului în urma referendumului este aprobată dacă propunerea a întrunit majoritatea voturilor cetăţenilor înscrişi în listele electorale.
Legea Curţii Constituţionale, în varianta modificată aprobată săptămâna aceasta de legislativ, prevede că nu vor mai fi supuse controlului de constituţionalitate hotărârile plenului Camerei Deputaţilor, hotărârile plenului Senatului, precum şi hotărârile plenului celor două Camere reunite ale Parlamentului.