PDL a contestat în instanţă noua Lege electorală
PDL a contestat la Curtea Constituţională, noua Lege electorală.
Articol de Alina Dobrinescu, 31 Mai 2012, 15:14
Curtea Constituţională a României a înregistrat joi sesizarea PDL privind legea votului uninominal, urmând să stabilească un termen de dezbatere.
Deputatul PDL Sulfina Barbu a anunţat, într-o conferinţă de presă, că legea nu poate fi acceptată de democrat-liberali, deoarece încalcă prevederile constituţionale, nerespectându-se rezultatul referendumului privind numărul de parlamentari.
Sulfina Barbu a susţinut că legea votului uninominal iniţiată de Ponta şi Antonescu "este croită pentru interesul electoral al USL" .
La rândul său, purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, a spus că USL a adus "modificări abuzive la legea electorală" şi că scopul legii, exprimat de Ponta şi Antonescu, este de a distruge PDL.
Legea electorală a fost votată de Parlament, la 22 mai, şi prevede alegerea deputaţilor şi senatorilor dintr-un singur tur, eliminarea pragului minim de 5%, dar şi mandate suplimentare în anumite condiţii pentru minorităţile naţionale.
Pragul electoral a fost eliminat şi a fost adoptată o prevedere potrivit căreia delimitarea colegiilor va rămâne aceeaşi ca în 2008.
Victor Ponta: Cei de la PDL ori au cei mai slabi jurişti din România, ori îşi bat joc de toţi românii
Premierul Victor Ponta a criticat, joi, PDL pentru că a contestat la CCR votul uninominal într-un singur tur la alegerile parlamentare.
Acesta a explicat că temeiul contestaţiei PDL nu există, pentru că prin legea iniţiată de el şi liderul PNL Crin Antonescu nu putea fi modificată Constituţia astfel încât să se treacă la Legislativul unicameral, cum doreau democrat-liberalii.
"Am văzut contestaţia depusă de cei de la PDL. Aici sunt două explicaţii: ori au cei mai slabi şi mai proşti jurişti din România - nu ştiu dacă este adevărată sau nu -, ori îşi bat joc de toţi românii, pentru că am văzut că ei contestă la Curtea Constituţională că noi, prin lege, nu am desfiinţat Parlamentul bicameral să-l facem unicameral. Or, orice copil de la liceu - nu trebuie să fii în anul I la Facultatea de Drept ca să ştii că în Constituţia României e prevăzut sistemul bicameral. Nu puteam noi prin legea uninominalului să modificăm Constituţia României", a explicat Ponta.