PCM organizează un miting de solidaritate faţă de guvernul Ungariei
Sâmbătă după amiază, Partidul Civic Maghiar organizează mitinguri de solidaritate cu Guvernul Ungariei în şase oraşe din România, respectiv Târgu Mureş, Gheorgheni, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Sfântu Gheorghe şi Târgu Secuiesc.
Articol de Raul Matiş, 20 Ianuarie 2012, 18:10
La Târgu Mureş, mitingul autorizat, care va începe la ora 17.00, va avea loc la statuia poetului Petofi Sandor şi va dura aproximativ o jumătate de oră.
Potrivit preşedintelui PCM Mureş, Laszlo Gyorgy, la acţiune sunt aşteptate în jur de 150-200 de persoane.
Cu toate că în municipiu va mai fi organizat un protest antiguvernamental şi antiprezidenţial, Laszlo Gyorgy a dat asigurări că, după mitingul de solidaritate al maghiarilor, aceştia nu vor participa, cel puţin nu organizat, la protestul îndreptat împotriva guvernanţilor români.
Liderul PCM Mureş spus că la mitingul de solidaritate vor participa reprezentanţi ai Consiliului Naţionale Secuiesc şi ai Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania, urmând ca în cursul zilei de vineri, UDMR Târgu Mureş să dea un răspuns în ceea ce priveşte participarea la acest miting de solidaritate.
Preşedintele PCM, Szasz Jeno, a subliniat că aceste manifestaţii se organizează întrucât PCM consideră că presiunile internaţionale la adresa Ungariei sunt nedrepte, în condiţiile în care Guvernul şi Parlamentul ungar au adoptat măsuri pentru protejarea populaţiei.
Liderul PCM a făcut referire la impozitarea băncilor şi a lanţurilor de hipermarketuri dar şi la protejarea cetăţenilor care au credite imobiliare.
Szasz Jeno a adăugat că manifestaţiile din România pot fi considerate şi un gest de mulţumire pentru că Guvernul şi Parlamentul de la Budapesta au adoptat legea dublei cetăţenii care le dă dreptul maghiarilor din afara graniţelor să solicite cetăţenia ungară.
Comisia Europeană a anunţat, marţi, că va lansa procedura privind încălcarea prevederilor tratatelor UE (infringement) contra Ungariei pe considerentul că noua Constituţie a acestei ţări conţine aspecte privind statutul băncii centrale şi procesul de selecţie a judecătorilor ce contravin dreptului comunitar.
Şi Fondul Monetar Internaţional şi-a exprimat îngrijorarea în problema independenţei guvernatorului Băncii Centrale ungare, ai cărui adjuncţi, potrivit noii Constituţii, trebuie să fie numiţi de către Guvern.