Patru directori de bănci, arestaţi preventiv. Locic, cercetat în libertate
Patru persoane au fost arestate preventiv în dosarul fraudelor bancare, iar omul de afaceri Marius Locic, implicat în dosar, este liber.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 16 Decembrie 2012, 11:04
Curtea de Apel Bucureşti a decis duminică arestarea preventivă pentru 29 de zile a patru persoane acuzate în dosarul fraudelor bancare de 85 de milioane de euro, printre care se află Adrian Martiş, director executiv BRD Unirea, şi Andrei Nanu, director comercial BRD Dorobanţi.
În schimb, instanţa a respins cererea procurorilor DIICOT de arestare a nouă inculpaţi, inclusiv a oamenilor de afaceri Marius Locic şi Ioan Creştin, care vor fi cercetaţi în libertate, însă au interdicţia de a părăsi ţara.
Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs.
Vineri seara, Curtea de Apel Bucureşti a decis arestarea unui prim lot din dosar format din şapte persoane, Daniel Sandu, Diana Mihaela Gireadă (evaluator), Sava Tipa, Ioan Repede, Alexandru Ploscaru, Bogdan Florin Dinu şi Livia Bobu.
Procurorii DIICOT au efectuat joi 48 de percheziţii domiciliare în Bucureşti şi judeţele Satu Mare, Ilfov şi Vâlcea, acţiunea vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, constituit din 58 de persoane, specializat în săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi spălarea banilor.
Potrivit DIICOT, sub coordonarea unor persoane influente din mediul de afaceri din Bucureşti, învinuiţii au realizat beneficii financiare substanţiale prin săvârşirea de fraude bancare, şi anume prin obţinerea în mod ilegal de credite de la două unităţi bancare pentru 35 de societăţi comerciale controlate de membrii grupului infracţional organizat.
Valoarea totală a prejudiciului cauzat este de aproximativ 85 milioane de euro.
Locic: Intru în politică
Omul de afaceri Marius Locic a afirmat, după ce Curtea de Apel Bucureşti a decis cercetarea sa în libertate, că intră în politică, criticând totodată faptul că "grupuri din SRI dau informaţii false" DIICOT şi DNA.
"Sunt foarte multe abuzuri, din păcate DIICOT şi DNA sunt dezinformate de grupuri din SRI care dau informaţii false", a spus Locic, subliniind, de asemenea, că niciodată nu a crezut că un contract de reprezentare juridică pote fi interpretat drept mită.
Procurorii DIICOT arată în referatul cu propunerea arestării lui Locic, alături de alte 12 persoane, în cazul fraudării unor bănci, că o societate controlată de Vasile Creştin i-ar fi dat lui Marius Locic bani care ulterior ar fi fost folosiţi pentru mituirea senatorului Cătălin Voicu.
"Participaţia lui Marius Locic la activitatea infracţională a grupului constă în faptul că societatea la care era administrator, Locic Imobiliare, a fost beneficiara a mai multor sume de bani efectuate prin transfer bancar, sume ce aveau ca şi justificare facturi fictive întocmite de către membrii grupării infracţionale pentru a se putea justifica aşa zisa relaţie comercială dintre societăţile care au fost beneficiare în mod ilegal ale creditelor acordate de către BRD Grup Unirea (din contul societăţii Agrocereal a fost transferată suma de 25.000 de euro în contul lui Locic Imobiliare, bani ce ulterior au fost dovediţi că au ajuns în posesia senatorului Voicu Cătălin, pentru a fi folosiţi ca mită la magistraţii de la ICCJ, (dosar care se află în curs de soluţionare pe rolul Tribunalului Bucureşti)", mai notează anchetatorii DIICOT în documentul citat.
Locic a respins aceste acuzaţii, spunând că Agrocereal nu are legătură cu fraţii Creştin, firma având o legătură cu el, ca patron. Mai mult, a spus acesta, banii de la Agrocereal au intrat în firma Locic.
Marius Locic a adăugat că se interpretează cu totul eronat.
Locic a precizat că a fost avocatul fostului senator.
Locic a zis că se va ralia cu un partid care să se implice în dezvoltarea pieţei imobiliare şi care să lupte împotrva abuzurilor.