Patronatele cer Guvernului reducerea taxelor şi a impozitelor
Potrivit planului de măsuri pentru relansarea economică, organizatiile patronale UGIR 1903 si CONPIROM solicită micşorarea tuturor impozitelor şi taxelor, precum si revizuirea mecanismului de plată a TVA.
Articol de Iulian Olescu, 04 Februarie 2011, 13:08
Organizaţiile patronale UGIR 1903 si CONPIROM au prezentat premierului Emil Boc si miniştrilor de finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, şi muncii, Ioan Botiş, un plan de măsuri propuse pentru relansarea economică a României.
În domeniul fiscalităţii patronatele cer, printre altele, micşorarea tuturor impozitelor şi taxelor, garanţii de stat convertibile pentru deblocarea financiară a agenţilor economici, deductibilitatea pierderilor rezultate în urma aplicării impozitului minim, instituirea unui tratament egal intre agenţii economici şi stat şi asigurarea stabilităţii Codului Fiscal pe minimum 2 ani.
Patronatele au mai solicitat revizuirea mecanismului de plată a TVA - la încasarea facturilor şi nu la facturare - precum şi deductibilitatea pierderii rezultate în urma aplicării impozitului minim.
Reprezentanţii mediului de afaceri mai propun infiinţarea unei companii pentru investiţii în proiecte naţionale, garantarea de către stat a creditelor companiilor care au plătit taxe în România şi care au locuri de muncă create si majorarea capitalului social al Eximbank si CEC Bank.
Alte măsuri cuprinse in planul patronatelor vizează unificarea instituţiilor de control, promovarea Legii holding-ului sau modificarea Codului Muncii în sensul flexibilizării legislaţiei ce guvernează piaţa muncii.
Executivul are în vedere reducerea contribuţiilor la asigurările sociale
Șeful executivului a decis, având în vedere multitudinea problemelor ridicate, să se organizeze în perioda următoare întâlniri sectoriale pe probleme cum ar fi: energia, agricultura, activitatea IMM sau atragerea fondurilor structurale, micşorarea tuturor taxelor şi impozitelor, deductibilitatea pierderilor rezultate în urma aplicării impozitului minim sau flexibilizarea legislaţiei muncii.
Preşedintele UGIR "1903", Cezar Corâci, a declarat, la finalul întâlnirii de vineri, că patroniii i-au prezenntat premierului efectele negatirve pe care le-ar produce neprelungirea reglementării privind scutirea de la plata contribuţiilor sociale în cazul şomajului tehnic, dar şi faptul că, în opinia lor, statul este cel care blochează absorbţia fondurilor europene, de exemplu prin nereturnarea TVA.
Primul ministru a precizat, însă, că principala problemă în accesarea fondurilor structurale şi de coeziune o reprezintă în continuare faptul că multe proiecte sunt nebancabile.
Emil Boc a mai adăugat că, dacă măsurile adoptate până în prezent pentru redresarea economiei îşi vor produce efectele scontate, Executivul are în vedere reducerea contribuţiilor la asigurările sociale în a două jumătate a acestui an