Paşii de urmat după alegerile pentru noul Parlament
Potrivit Constituţiei, noul Parlament ales se întruneşte la convocarea Preşedintelui României în cel mult 20 de zile de la scrutin.
Articol de Iulia Gherman, 12 Decembrie 2016, 11:24
Negocierile pentru constituirea unei majorităţi parlamentare care să acorde susţinerea necesară noului Guvern vor intra în linie dreaptă odată cu validarea scrutinului de ieri şi cu aflarea numărului exact de mandate pe care fiecare dintre competitori îl va deţine în viitorul Legislativ.
Potrivit Constituţiei, noul Parlament ales se întruneşte la convocarea Preşedintelui României în cel mult 20 de zile de la scrutin.
Până la validarea noilor mandate, legislativul funcţionează pe vechea structură.
Odată ce Parlamentul este convocat de preşedintele României, cele două Camere se reunesc în şedinţe separate conduse de cel mai în vârstă senator, respectiv deputat.
De asemenea, se constituie grupurile parlamentare şi comisiile de validare a mandatelor.
Validarea sau invalidarea mandatelor de deputat sau senator se face cu votul majorităţii deputaţilor sau senatorilor prezenţi.
amera Deputaţilor şi Senatul sunt legal constituite după validarea a două treimi din mandatele de deputaţi, respectiv a trei pătrimi din numărul total de senatori şi după depunerea jurământului de către aceştia.
Organizarea şi funcţionarea fiecărei camere se stabilesc prin regulament propriu.
Fiecare Cameră îşi alege un birou de conducere şi câte un preşedinte.
În paralel pot avea loc şi consultări pentru desemnarea unui premier.
În legea fundamentală, se precizează că preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim ministru în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în parlament, ori dacă nu există o asemenea majoritate a formaţiunilor politice reprezentate în legislativ.
Premierul desemnat are la dispoziţie 10 zile pentru alcătuirea echipei şi a programului de guvernare, după care vine în Parlament pentru a primi votul de încredere, informează corespondentul RRA.