Partidul Popular al Maghiarilor, "tulbură apele" în comunitatea maghiară
Liderii UDMR şi cei ai Partidului Civic Maghiar consideră că apariţia unui nou partid al maghiarilor, propus de László Tőkés, reduce şansele de reprezentare a comunităţii în Parlamentul României.
Articol de Petruţa Smântână, 19 Ianuarie 2011, 12:01
Membrii celor două formaţiuni care îşi asumă reprezentarea comunităţii maghiare, în politică şi administraţie, critică intenţia de formare a unui nou partid al maghiarilor.
Liderii UDMR şi ai Partidului Civic Maghiar consideră că intenţia Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania, condus de europarlamentarul László Tőkés, de înfiinţare a Partidului Popular al Maghiarilor din Ardeal, ar reduce şansele de reprezentare a comunităţii în Parlamentul de la Bucureşti.
Procedurile juridice, pentru înscrierea la Tribunal a partidului, nu sunt tocmai uşoare, recunosc chiar iniţiatorii.
Şi asta pentru că legea le cere să adune 25.000 de semnături de la membri şi susţinători din 18 judeţe, la care se adaugă Capitala.
Acest lucru se va realiza în şase luni, afirmă preşedintele executiv al Consiliului, Toro Tibor.
Deşi la momentul anunţului privind înfiinţarea formaţiunii, el aprecia că UDMR şi PCM nu îşi fac datoria pentru a crea cadrul juridic al drepturilor comunităţii maghiare privind autonomia, Toro Tibor recunoaşte că, pentru alegerile din 2012, este nevoie de o strategie comună, cu cele două formaţiuni.
"Cu aceste două partide o să purtăm un dialog şi chiar avem un forum de mediere maghiar, din Transilvania, o instituţie care tocmai trebuie să efectueze aceste dezbateri şi să găsească strategia corespunzătoare ca, comunitatea maghiară să aibă cât mai puternică reprezentare în Parlamentul României şi în consiliile locale", susţine Toro Tibor.
Înfiinţarea unui nou partid al maghiarilor este "contraproductivă"
Nici UDMR, nici PCM nu privesc cu ochi buni naşterea noului partid.
UDMR, cea mai longevivă formaţiune maghiară, are 29 de organizaţii teritoriale, 9 senatori şi 22 de deputaţi, europarlamentari şi prefecţi, unii chiar în zone cu mai mică reprezentare etnică, cum ar fi judeţul Vaslui.
"Este o iresponsabilitate", declară liderul UDMR, Markó Béla.
Se făcuse un pas mare, aminteşte el, prin trimiterea a trei eurodeputaţi în Parlamentul de la Bruxelles, unul din ei, László Tőkés, în urma participării sale la euroalegerile din 2009, pe lista UDMR.
Acum, reprezentarea comunităţii maghiare în Parlament este pusă, a doua oară, la încercare, temere mărturisită şi de senatorul UDMR, Gyorgy Frundo.
"Eu cred că înfiinţarea unui partid maghiar este contraproductivă şi nu face altceva decât să mărească şansele neprezentării comunităţii maghiare în Parlamentul de la Bucureşti", a spus Frundo.
Despre proiectul lui László Tőkés, privind înfiinţarea unei noi formaţiuni, preşedintele Partidului Civic Maghiar spune că este tardiv.
Alta ar fi astăzi soluţia, crede fostul primar al municipiului Odorheiul Secuiesc, Jenő Szász.
"Dacă domnul László Tőkés nu este mulţumit de politica UDMR-ului atunci, probabil că soluţia n-ar fi să înfiinţeze încă un nou partid politic, ci e conlucrarea între dumnealui şi între Partidul Civic Maghiar. Eu spun că noi ar trebui să avem un sistem politic bipolar, o dată UDMR-ul şi alternativa la UDMR, Partidul Civic Maghiar", a menţionat Jenő Szász.
Partidul Civic Maghiar a fost înfiinţat în 2008 şi are în program obţinerea autonomiei aşa-numitului "Ţinut Secuiesc"