”Partidul lui Tökés” solicită înregistrarea juridică
Partidul Popular Maghiar din Transilvania a depus, joi, la Tribunalul Bucureşti, lista cu semnăturile necesare înregistrării juridice a partidului.
Articol de Dan Carp, 05 Mai 2011, 16:24
Reuniţi în jurul personalităţii lui László Tökés, iniţiatorii noului partid pledează pentru autonomia comunităţii maghiare din Transilvania.
”Noua formaţiune ar umple un gol care există în reprezentarea comunităţii maghiare”, susține preşedintele provizoriu al Partidului Popular Maghiar din Transilvania, Toró T. Tibor.
Potrivit preşedintelui provizoriu al partidului, scopul principal al formațiunii îl constituie mobilizarea comunităţii maghiare.
”UDMR, respectiv Partidul Civic Maghiar, cele două entităţi politice maghiare care există pot să fie adversarii noştri sau partenerii noştri, depinde de ei. Acum 20 de ani, când s-a înfiinţat UDMR ca unică forţă politică de reprezentare a comunităţii maghiare, a reuşit să strângă un milion de de voturi la primele alegeri. La ultimele alegeri, din 2008, acest sprijin a scăzut sub 400.000 de voturi. nseamnă că există o comunitate mare de oameni care sunt în afara comunităţii politice, să zic aşa. Noi mizăm pe aceşti 600.000 de oameni şi încercăm cu toate mijloacele să aducem un suflu nou în reprezentarea intereselor comunităţii maghiare”, a afirmat Toró T. Tibor.
El a declarat că partidul, supranumit "partidul lui Tökés" va miza pe abordarea regională, adresându-se persoanelor care nu mai au încredere în formaţiunile existente şi care doresc ceva nou.
Solicitarea de înregistrare juridică are loc pe fondul nemulţumirilor exprimate de membri ai UDMR încă de la anunţul iniţiativei, în urmă cu mai multe luni.
UDMR: Noul partid, un pericol real pentru reprezentarea în Parlament a comunității maghiare
Liderii UDMR au avertizat cu privire la riscul divizării electoratului, care ar putea anula şansa comunităţii maghiare de a avea reprezentare parlamentară.
Potrivit liderilor UDMR, prin înfiinţarea noului partid apare pericolul real pentru comunitatea maghiară de a nu fi reprezentată în Parlament după viitoarele alegeri, prin fragmentarea electoratului între cele trei partide existente.
”Este o greşeală! Este o greşeală înfiinţarea unui nou partid politic, fiindcă prin divizarea comunităţii maghiare nu se poate asigura o reprezentare politică coerentă şi puternică, eci din acest punct de vedere cei care au luat această decizie, zic eu că au luat o decizie istoric greşită, dar sper că în continuare, şi la alegerile din anul viitor, comunitatea maghiară va fi foarte unită şi va fi foarte înţeleaptă. Nu vrea să rămână comunitatea maghiară fără reprezentarea politică nici la nivel local şi mai puţin la nivel naţional”, a declarat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.
La rândul său, senatorul UDMR György Frunda apreciază că László Tökés, ales în Parlamentul European pe lista Uniunii, nu procedează nici moral, nici în interesul comunităţii prin înfiinţarea Partidului Popular Maghiar din Transilvania.
”Partidul nou înfiinţat va avea ca principal argument atacarea UDMR. Problema este că atunci când o comunitate naţională este divizată în mai multe partide, nu ajunge în parlament. Acest lucru l-am văzut la precedentele alegeri parlamentare din Slovacia, acest lucru l-am văzut cu mai mulţi ani înainte în Vojvodina. De aceea, eu cred că interesul nostru şi sentinţa noastră, condamnarea noastră, a comunităţii maghiare din România este să avem o unică reprezentare”, susține György Frunda.
Cristian Pârvulescu: Ambele formaţiuni au atuuri importante în câştigarea electoratului maghiar
Preşedintele Asociaţiei Pro Democraţia spune că noul partid are susţinerea premierului ungar Viktor Orban şi a formaţiunii pe care acesta o conduce, iar UDMR participă la guvernare.
”Sprijinul Guvernului de la Budapesta este un sprijin foarte important în campania electorală. De aceea, UDMR-ul este într-o situaţie destul de dificilă şi va fi obligat să găsească o cale de negociere cu formaţiunile maghiare care îi contestă legitimitatea, respectiv, cu Partidul Popular Maghiar şi cu Partidul Civic Maghiar”, a apreciat Cristian Pârvulescu.
Preşedintele Asociaţiei Pro Democraţia consideră, de asemenea, că plasarea sub pragul electoral al tuturor celor trei partide ale etnicilor maghiari din România aduce egalitate între acestea.
”Dar noul partid ar fi în avantaj, în timp ce UDMR este posibil să nu-şi mai poată reveni”, a precizat Cristian Pârvulescu.
De altfel, reprezentanţii UDMR avertizau în urmă cu câteva săptămâni că Fidesz sprijină înfiinţarea unui nou partid în România pentru divizarea electoratului maghiar.