Partidul Independenţilor, la un pas de constituire
Tribunalul Bucuresti a admis cererea parlamentarilor independenti, de înregistrare a Uniunii Nationale pentru Progresul României însă decizia nu este definitivă.
Articol de Politica Romaneasca, 20 Aprilie 2010, 12:09
Tribunalul Bucuresti a judecat, luni, cererea de înregistrare a UNPR, dupa ce termenul initial, dat în 17 mai, a fost preschimbat la cererea independentilor.
TB a respins o cerere de interventie în cauza, facuta de Asociatia Românilor Sinceri.
Senatorul independent Liviu Câmpanu a dat detalii saptamâna trecuta despre însemnele partidului si structura de conducere. "Culorile vor fi albastru si rosu. Sigla este prescurtarea UNPR, asezata pe un scut, scutul în fata unei acvile ce tine în cioc o cruce", a spus Câmpanu.
El a afirmat ca structura de conducere a viitoarei constructii politice va fi formata dintr-un presedinte de onoare, un presedinte al partidului, un presedinte executiv si opt vicepresedinti, care vor coordona regiunile de dezvoltare, precum si un secretar general.
Forul central de conducere va fi denumit Birou National sau Birou Politic National, iar structura mai larga de conducere va fi un Comitet la nivel national, care-i va include pe presedintii de filiale.
Senatorul a mai mentionat, saptamâna trecuta, ca alegerile interne vor avea loc în cadrul unui Congres care se va desfasura, cel mai probabil, în a doua decada a lunii aprilie.
"Va fi un centru de atractie pentru mai multi politicieni nemultumiti de modul în care partidele lor au înteles sa faca politica în momentul de fata si, mai ales, va fi un centru de atractie pentru cei care nu au facut politica pâna acum în România", a spus Câmpanu, referitor la noul partid.
Potrivit unor surse parlamentare, din conducerea noului partid vor face parte si fostii social-democrati Cristian Diaconescu si Ioan Munteanu. Potrivit acelorasi surse, UNPR va avea trei sedii în Bucuresti, unul în strada Paris, un altul pe soseaua Kiseleff, iar al treila va functiona ca sediu pentru o organizatie de sector.
Potrivit legislatiei, pentru înregistrarea unui partid politic se depun la Tribunalul Bucuresti urmatoarele documente: cererea de înregistrare, semnata de conducatorul organului executiv al partidului politic si de cel putin trei membri fondatori, care vor fi citati în instanta, Statutul si programul partidului, actul de constituire împreuna cu lista semnaturilor de sustinere a membrilor fondatori, o declaratie privitoare la sediu si la patrimoniul partidului, dovada deschiderii contului bancar.
În termen de trei zile de la data depunerii cererii de înregistrare, anuntul cu privire la aceasta se publica de catre solicitant într-un ziar central de mare tiraj.
Lista cu semnaturile de sustinere trebuie sa cuprinda cel putin 25.000 de membri fondatori, domiciliati în cel putin 18 din judetele tarii si municipiul Bucuresti, dar nu mai putin de 700 de persoane pentru fiecare dintre aceste judete si municipiul Bucuresti.
Tribunalul Bucuresti examineaza cererea de înregistrare a partidului politic în sedinta publica, cu participarea reprezentantului Ministerului Public. Persoanele fizice sau juridice interesate pot interveni în proces, daca depun o cerere de interventie în interes propriu, potrivit Codului de procedura civila.
Cererea de înregistrare se afiseaza la sediul Tribunalului Bucuresti timp de 15 zile. Tribunalul Bucuresti se pronunta asupra cererii de înregistrare a partidului politic în cel mult 15 zile de la expirarea acestui termen. Împotriva deciziei Tribunalului se poate face contestatie la Curtea de Apel Bucuresti, în termen de 5 zile de la comunicare, iar CAB o va examina în sedinta publica, în termen de cel mult 15 zile de la înregistrarea acesteia. Decizia Curtii de Apel Bucuresti este definitiva si irevocabila.