Partidul Democrat Liberal vrea să modifice Statutul partidului
Partidul Democrat Liberal a luat, luni, în Biroul Politic Naţional, decizii de modificare a Statutului, în pregătirea alegerilor conducerii partidului.
Articol de Bogdan Isopescu, 01 Martie 2011, 13:32
Modificările urmează să obţină şi girul Consilului Naţional de Coordonare, la sfârşitul săptămânii.
Ceea ce nu s-a putut obţine anul trecut a fost posibil acum, scrie luni, europarlamentarul PD-L Cristian Preda, pe blogul său.
Alături de Monica Macovei şi Sever Voinescu, Cristian Preda face parte din grupul celor care insistau, de un an încoace, pe reformarea partidului.
Reformarea trebuia să vizeze politica de cadre din PD-L, promovarea pe bază de competenţe, includerea în statut a unor criterii de integritate, precum şi sancţiuni pentru membrii care încalcă legea sau etica publică.
Vicepreşedintele PD-L Gheorghe Flutur confirmă faptul că în mare parte din aceste propuneri au fost acceptate luni, de conducerea democrat-liberalilor.
"Este clarificată problema suspendării din partid pe diferite termene - în cazul trimiterii în judecată penală, intervine suspendarea de drept. Pentru a ocupa orice funcţie politică de conducere este nevoie de un aviz de principiu din partea acestei comisii de integritate a partidului. Pentru a ocupa o funcţie politică de conducere, se consideră incompatibilă această funcţie cu cel care a ocupat o funcţie politică de conducere retribuită în aparatul central al PCR-ului, a declarat Gheorghe Flutur.
Trei parlamentari ai PDL au cerut scăderea vechimii în partid pentru cei care vor să candideze
La propunerea a trei parlamentari, ai partidului, Monica Macovei, Sever Voinescu şi Cristian Preda, conducerea actuală a PD-L a acceptat să scadă vechimea ca membru, pentru cei care vor să candideze la şefia partidului.
Cristian Preda a anuţat că a propus derogarea împreună cu cei doi colegi, Monica Macovei şi Sever Voinescu.
"Am propus această derogare împreună cu Monica Macovei şi cu Sever Voinescu. Trebuie să vă aşteptaţi ca unul dintre noi să conducă o asemenea moţiune. Nu vom ascunde cine va fi cel care va face acest lucru. Vom avea această discuţie", a mai spus Preda.
Dacă, sâmbătă, Consiliul Naţional de Coordonare va fi de acord cu propunerera pentru scăderea vechimii, atunci este deschis drumul şi pentru alte candidaturi în PD-L pentru şefia partidului, dincolo de numele grele vehiculate până acum precum Vasile Blaga sau Emil Boc.
Liderul PD-L din Camera Deputaţilor, Mircea Toader a dat asigurări că în PDL au mai fost astfel de derogări.
"Noi am avut astfel de derogări pentru funcţiile de parlamentari. Trebuia să aibă doi ani vechime, un an vechime şi, totuşi, datorită condiţiilor apărute de lege cu votul uninominal, am dat această derogare", a subliniat Mircea Toader.
În fine, o altă propunere trecută prin filtrul Biroului Permanent Naţional al PD-L se referă la modalitatea de alegere a conducerii în ansamblu.
Anul trecut, statutul fusese modificat în aşa fel încât, odată cu alegerea preşedintelui, acesta îşi aducea cu sine şi echipa: patru primi-vicepreşedinţi şi secretarul general.
Măsura fusese, ulterior, criticată public de şeful statului Traian Băsescu, fost lider al PD-L, până în decembrie 2004.
Acum, democrat-liberalii se răzgândesc şi propun vot pentru fiecare funcţie în parte, de la preşedinte până la vicepreşedinţi.
Gheorghe Flutur, susţine votul uninominal.
"Vot uninominal, şi nu la pachet. Deci, prim-vicepreşedinţii Partidului Democrat Liberal se vor aşeza pe cântar şi vor candida pe vot uninominal, ca şi preşedintele, a explicat Flutur.
Toate aceste modificări vor fi aplicabile numai dacă şi forul superior din partid le va valida.
Sâmbătă se întruneşte Consiliul Naţional de Coordonare al PD-L, care va fixa definitiv detaliile statutului şi alegerilor din partid, anul acesta, potrivit redactorului RRA.