Partidul Conservator "nu şi-a dorit niciodată ruperea Uniunii Social Liberale"
După ce Partidul Conservator a ameninţat că părăseşte Uniunea Social Liberală, şi-a îndulcit tonul şi a renunţat la un vot pe această temă.
Articol de Simona Mihăescu, 28 Septembrie 2011, 12:47
UPDATE - Partidul Conservator nu şi-a dorit niciodată ruperea Uniunii Social Liberale, iar obiectivul comun al celor trei partide componente este victoria în alegerile de anul viitor, a declarat la finalul Biroului Politic al partidului , preşedintele formaţiunii , Daniel Constantin.
El a mai afirmat că PC se consideră un liant între PSD şi PNL, iar în interiorul Uniunii un factor de echilibru şi a exclus aşa zisele pretenţii suplimentare pe care PC le-a fi avut în cadrul USL.
La reuniunea de miercuri, Partidul Conservator a fost adoptată o rezoluţie pentru a lămuri speculaţiile privind "şantajul" PC în cadrul USL, a anunţat liderul partidului, Daniel Constantin.
"Am adoptat astăzi(miercuri, n.r.) în şedinţa Biroului Politic o rezoluţie pe care aş vrea să v-o citesc aşa cum a fost aprobată de colegii din Biroul Politic, pentru a lămuri foarte clar acele speculaţii amplificate foarte mult de anumită zonă politică, în special din zona puterii, vizavi de şantajul pe care PC l-ar fi făcut în cadrul USL, vizavi de solicitările suplimentare de funcţii care nu au existat niciodată în cadrul acestei formaţiuni politice şi vizavi de faptul şi încercarea de a crea imaginea publică că PC e un factor de instabilitate în cadrul USL", a declarat Daniel Constantin.
Potrivit acestei rezoluţii, Partidul Conservator a decis să candideze separat în toată ţara, cu excepţia locurilor care au fost deja agreate în cadrul Uniunii.
"Mă refer la preşedinţia Consiliilor Judeţene şi la primăriile municipiu reşedinţă de judeţ, aşa cum prevede protocolul Uniunii Social Liberale. Cu toate acestea, în cazul în care preşedinţii de organizaţii judeţene ale celor trei partide se vor înţelege, nu excludem varianta de a avea candidaturi comune şi în alte locaţii decât consiliile judeţene şi primăriile municipiu reşedinţă de judeţ, acolo unde candidatul din partea viitoarei Mişcări Populare sau cum se va numi va fi imposibil de bătut în alt mod" a arătat Daniel Constantin.
Rezoluţia relevă că succesul USL poate fi asigurat numai printr-o organizare riguroasă dublată de o strategie de comunicare unitară.
"Totodată, pentru a preveni incidentele între partidele din cadrul USL vom propune în dezbaterea USL şi în dezbaterea publică oportunitatea instituirii unor sancţiuni pentru atacurile între partidele membre ale USL", se mai scrie în rezoluţie.
Cât priveşte situaţia deputatului Tudor Ciuhodaru, liderul PC a mai afirmat că a fost mandatat de Biroul Politic să discute cu deputatul PC, Tudor Ciuhodaru pentru a lămuri atitudinea pe care acesta a avut-o în ultima perioadă, urmând ca după aceea să propună una din sancţiunile prevăzute de statut.
Pe de altă parte, Daniel Constatin a recunoscut că Tudor Ciuhodaru prin acţiunile din ultima perioadă, "s-a autoexclus din PC şi din USL", dar că, potrivit Statutului, partidul va lua o decizie faţă de acesta după o discuţie cu deputatul.
De precizat că la reuniunea conservatorilor a participat şi preşedintele PNL, Crin Antonescu.
Crin Antonescu a reafirmat că elementul cheie pentru ca USL să câştige bătălia politică este unitatea membrilor săi.
"Le-am spus partenerilor mei ceea ce le spun şi colegilor mei din Partidul Naţional Liberal, ceea ce le spun şi partenerilor din PSD, că odată intraţi în această construcţie politică trebuie să înţelegem că interesele strict de partid - şi normale de altfel - trec pe planul doi, în faţa interesului general, interesului public căruia îi răspunde uniunea pe care am construit-o. În măsura în care înţelegem cu toţii acest lucru, putem să mergem mai departe şi putem să câştigăm", susţine Crin Antonescu.
În urma acestei situaţii, au fost mai multe discuţii în cadrul USL, discuţii în urma cărora preşedintele PC, Daniel Constantin, a anunţat că vor participa pe liste proprii la alegeri.