Partidele resping varianta creşterii contribuţiilor
UDMR nu acceptă a varianta contribuţiilor sociale mărite pentru drepturile de autor, PSD spune că Guvernul apelează la măsuri simpliste, iar PNL respinge planurile Guvernului.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 04 Septembrie 2010, 20:20
Preşedintele UDMR, vicepremierul Marko Bela, a declarat, sâmbătă, că nu va accepta creşterea contribuţiilor sociale pentru persoanele care realizează venituri din activităţi independente, "nici acum, şi nici în perspectivă".
Marko Bela a spus că nu cunoaşte proiectul de modificare a Codului Fiscal prin care contribuţiile sociale pentru cei care realizează venituri din activităţi independente ar urma să crească, de anul viitor, dar că nu va accepta această idee în niciun caz.
"Nu cunosc un astfel de proiect, dar în niciun caz nu vom accepta o astfel de constrângere. Noi vrem acum să anulăm birocraţia legată de declaraţiile de drept de autor, astfel ca angajatorul să fie obligat să facă formele. Alte modificări, nici în acest moment, nici în perspectivă nu vom accepta", a declarat Marko Bela, citat de Mediafax.
PSD: Guvernul apelează la măsuri simpliste, de majorare a taxelor
Purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Moldovan, a declarat, sâmbătă, că intenţia noilor miniştri ai Finanţelor şi Muncii de a majora contribuţia pentru veniturile profesionale arată că sunt simpli executanţi ai "directivelor" lui Traian Băsescu.
Moldovan a spus că decizia de a se majora contribuţiile pentru veniturile de natură profesională era previzibilă din momentul în care miniştrii remaniaţi au fost înlocuiţi pe criterii "pur politice".
"De ce ne era frică atunci când au fost numiţi în Guvern miniştri oameni pur politici s-a întâmplat. Ei nu au puterea să îşi impună punctele de vedere proprii, ci sunt simpli executanţi ai directivelor pe care Traian Băsescu le dă prin Emil Boc", a adăugat el.
Purtătorul de cuvânt al PSD a declarat că social-democraţii vor vota în Parlament împotriva majorării contribuţiilor datorate la stat pentru veniturile de natură profesională.
"În loc să găsească soluţii pentru lărgirea bazei de impozitare şi pentru creşterea veniturilor la buget, Guvernul a apelat la măsuri simpliste, de majorare a taxelor şi impozitelor şi de creştere a presiunii pe veniturile românilor. Intenţia noilor miniştri arată că de fapt sunt executanţi de mai slabă calitate decât cei pe care i-au înlocuit", a afirmat Moldovan.
El a mai spus că, prin eventuala majorare a contribuţiilor, nota de plată a crizei va fi plătită de contribuabili.
"Aştept momentul ca nota de plată să nu mai fie pe umerii celor cu o situaţie şi aşa foarte grea din cauza incompetenţei Guvernului, ci să fie plătită de cei care au furat cu nesimţire sute de milioane de euro în ultimii doi ani", a mai afirmat Moldovan.
PNL respinge planurile Guvernului privind majorarea contribuţilor
Purtătorul de cuvânt al PNL, Mihai Vociu, a declarat, sâmbătă, că i se par absolut de neacceptat planurile Guvernului privind dublarea contribuţiilor la asigurările sociale pentru cei plătiţi pe drepturi de autor, precizând că moţiunea simplă anunţată de liberali rămâne de actualitate.
"După ce am văzut ce impozite plătesc pe drepturi de autor cei cu activităţi independente, acest proiect mă face să cred că, pentru Guvernul Boc, aceştia sunt nişte duşmani personali care trebuie distuşi. Mi se pare absolut de neacceptat să asistăm la astfel de planuri", a declarat Mihai Voicu, pentru Mediafax.
Liberalul a mai spus că, în aceste condiţii, moţiunea simplă împotriva politicilor duse de ministrul Muncii privind drepturile de autor rămâne clar de actualitate.
"Şi în aceste condiţii moţiunea noastră simplă îndreptată pe politicile ministrului Muncii în acest domeniu rămâne clar de actualitate", a conchis Voicu.
Premierul Emil Boc a discutat, vineri, într-o întâlnire informală, cu noii miniştri ai Muncii şi Finanţelor, Ioan Botiş şi Gheorghe Ialomiţianu, atât despre diferitele variante ale noii legi a salarizării în sistemul bugetar, conform simulărilor efectuate pornind de la niveluri diferite ale salariului minim pe economie, cât şi despre modificările la OUG 58/2010 şi la normele de aplicare a acesteia.
Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat agenţiei Mediafax, după întâlnirea cu premierul Emil Boc, că modificările la OUG 58/2010 şi la normelor de aplicare a acesteia, care au fost alte subiecte de discuţie cu premierul Emil Boc, vor fi definitivate după dezbaterea lor în Consiliul Economic şi Social, urmând să fie prezentate spre adoptare în şedinţa de săptămâna viitoare a Guvernului.
Legea 571/2003 privind Codul fiscal a fost modificată şi completată în iunie 2010 prin OUG 58. Prin noile prevederi, din iulie 2010 persoanele care obţin venituri de natură profesională, inclusiv din drepturi de autor, sunt obligate să plătească, pentru acestea contribuţii de asigurări sociale pentru şomaj, pensie şi asigurări de sănătate.