Partidele, pro și contra ordonanțelor privind grațierea și modificarea codurilor penale
La nivel parlamentar, partidele puterii susţin iniţiativa ministrului justiţiei, iar opoziţia este împotriva demersului.
Articol de Iulia Gherman, 30 Ianuarie 2017, 18:17
Liderul de grup din Camera Deputaţilor, Eugen Nicolicea, a declarat la Radio România Actualităţi, în emisiunea "Probleme la zi", că executivul are posibilitatea constituţională să adopte proiectele prin ordonanţă de urgenţă, angajarea răspunderii sau să le trimită în Parlament.
Cu cât trece timpul, începe să dispară posibilitatea susţinerii ca ordonanţă de urgenţă. Prin angajarea răspunderii Guvernului, acesta are avantajul că este definitiv, după ce este respinsă o moţiune de cenzură sau dacă această moţiune de cenzură nu este introdusă, dar cu o întârziere, pentru că sunt convins că preşedintele va face o sesizare de neconstituţionalitate, a spus Eugen Nicolicea.
PNL cere abandonarea demersurilor
PNL i-a solicitat însă ministrului Florin Iordache să abandoneze demersurile privind cele două ordonanţe.
Liderul partidului, Raluca Turcan, a declarat că ministrul a fost invitat să participe mâine la şedinţa grupurilor parlamentare ale PNL pentru lămuriri legate de motivele care îl determină să continue promovarea celor două proiecte.
"Ministrul este cel care trebuie să clarifice aspectul acesta şi să spună: ordonanţele servesc interesul cetăţeanului, rezolvă problemele din penitenciare sau sunt folosite ca pretexte pentru albirea politicienilor din grupul de interese al PSD", a susținut Raluca Turcan.
UDMR şi PMP consideră că orice modificare a Codurilor Penale trebuie făcută în Parlament, în acord cu deciziile Curţii Constituţionale.
Iohannis cere Guvernului să renunțe la grațiere și la modificarea Codurilor penale
Preşedintele Klaus Iohannis îi cere Guvernului să renunţe la demersurile privind graţierea şi modificarea Codurilor penale.
Într-un mesaj pe Facebook postat chiar în timpul desfăşurării dezbaterii de la Ministerul Justiţiei, şeful statului apreciază că Executivul nu poate să treacă peste voinţa suverană a cetăţenilor şi că vocea oamenilor nu mai poate fi ignorată.
El subliniază că o democraţie solidă este una în care majorităţile nu abuzează de drepturile lor doar pentru că deţin vremelnic puterea.
Preşedintele Klaus Iohannis mai scrie că românii au doar de pierdut din prelungirea acestei situaţii care a scos zeci de mii de oameni în stradă.