Partidele politice pot fi înființate cu trei membri
Potrivit Comisiei de Cod electoral, primarii vor fi aleși dintr-un singur tur de scrutin, iar partidele se pot înființa cu numai trei membri.
Articol de Iulia Gherman, 05 Martie 2015, 18:46
Iniţiativele legislative cu privire la alegerile locale, înfiinţarea partidelor politice, finanţarea partidelor şi a campaniilor electorale au fost avizate de Comisia parlamentară pentru elaborarea Codului electoral.
Propunerile legislative urmează să fie amendate de senatori şi deputaţi, reanalizate de Comisie şi supuse apoi aprobării plenului Senatului şi Camerei Deputaţilor.
Iniţiativele legislative adoptate de Comisie prevăd alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin, iar a preşedinţilor de consilii judeţene, cu votul secret a jumătate plus unu din numărul consilierilor judeţeni prezenţi.
În cazul retragerii sprijinului politic pentru consilieri, încetarea mandatului acestora va fi constatat de către prefecţi.
Comisia de Cod electoral propune ca toate candidaturile să fie însoţite de liste de susţinători, minimum 100 pentru comune, 500 pentru oraşe şi cel puţin 1.000 de susţinători pentru Bucureşti şi municipii.
Autoritatea Electorală Permanentă va supraveghea întreg procesul electoral şi se introduce sistemul informatic de verificare a prezenţei la vot.
Partidele politice pot fi înfiinţate cu trei membri, iar campaniile electorale vor fi finanţate de la bugetul de stat pentru formaţiunile politice şi candidaţii care obţin la alegeri mai mult de 3%.
"Am stabilit că nu mai poate niciun candidat să primească altfel de donaţii, doar resursele pe care el şi le donează pentru campania lui, care dacă depăşesc pragul de 3% pot fi restituite de către stat în totalitate, pe baza documentelor justificative, stabilite prin criterii de către actuala lege, a spus Preşedintele Camerei Deputaţilor şi al Comisiei parlamentare de Cod electoral", a spus Valeriu Zgonea.
Iniţiativele legislative cu privire la alegerile locale şi înfiinţarea partidelor politice vor ajunge săptămâna viitoare pe masa de lucru a senatorilor, în vederea depunerii amendamentelor, după care vor reveni pentru dezbateri şi vor în Comisia parlamentară de Cod electoral.