Parteneriatul Strategic cu SUA, reper fundamental al politicii externe a României
Parteneriatul strategic dintre România şi SUA a fost principala temă de discuţii dinte oficialii din ţara noastră şi mai mulţi congresmeni, care s-au întâlnit ieri la Bucureşti.
Articol de Carmen Gavrilă, 31 Martie 2015, 09:09
La eveniment, preşedintele Klaus Iohannis a insistat pe dezvoltarea părţii economice a Parteneriatului Strategic, astfel încât să atingă nivelul de colaborare din domeniul politico-militar.
Klaus Iohannis a mai spus că România îşi doreşte ca SUA să se afle printre primii zece investiori străini de la noi.
"Am făcut multe, dar nu am făcut încă suficient. Ne dorim ca Statele Unite ale Americii să se afle printre primii 10 investitori străini din România. Pentru aceasta, putem pleca de la potenţialul incontestabil al ţării noastre provenit dintr-un capital uman bine educat şi competitiv şi din avantajele conferite de poziţia noastră geostrategică", a afirmat şeful statului.
Însărcinatul cu afaceri al ambasadei americane la Bucureşti, Dean Thompson, a declarat că Guvernul României trebuie să se asigure că la conducerea companiilor controlate de stat sunt manageri profesionişti selectaţi printr-o procedură transparentă şi fără influenţe politice.
"O bună guvernare corporativă are reguli clare şi stabileşte modalităţi de control şi echilibru. Prin reducerea oportunităţilor pentru corupţie, entităţile controlate de stat nu vor mai fi o povară pentru resursele limitate ale statului", a arătat Dean Thompson.
La conferinţa "Noi perspective de cooperare româno-americană în baza Parteneriatului Strategic", care a avut loc ieri, a participat şi congressman-ul Mike Turner, copreşedinte al Grupului de prietenie pentru România din Congresul american.
Acesta a reamintit că NATO are responsabilitatea de a proteja fiecare stat membru.
"Trebuie să analizăm modalităţile prin care şi SUA şi Europa pot să susţină cheltuielile de apărare. Adunarea parlamentară a NATO analizează acum nu doar chestiunea securităţii, ci şi a prevenţiei, descurajării, agresiunilor venite de la adversari", a spus congressman-ul Mike Turner.