"Parteneriatele public-privat, sursa investiţiilor în transporturi"
Ministrul transporturilor, Anca Boagiu, s-a întâlnit, joi, cu secretarul de stat al Regatului Unit pentru mediul de afaceri, Vince Cable, discuţiile vizând cooperarea între cele două state în domeniul transporturilor.
Articol de Alina Dobrinescu, 29 Septembrie 2011, 19:09
Temele de discuţie dintre ministrul transporturilor şi secretarul de stat al Regatului Unit au vizat şi oportunitatea şi perspectivele transferului de expertiză feroviară şi portuară, stadiul actual al utilizării fondurilor europene şi implicaţiile viitorului buget al Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020.
În contextul crizei economice globale, cei doi demnitari au discutat importanţa identificării de mijloace creative şi fezabile financiar de a reporni creşterea economică sustenabilă.
În context, ministrul Anca Boagiu a marcat importanţa promovării parteneriatelor public-privat ca soluţie la limitarea de către criza economică a resurselor pe care sectoarele publice le pot investi în sectoare-cheie precum infrastructura.
Ministrul britanic a adresat în acest sens ministrului Anca Boagiu invitaţia de a vizita Regatul Unit pentru a discuta experienţa britanică în dezvoltarea parteneriatelor public-privat, conform Agerpres.
Cei doi miniştri au convenit ca vizita Ancăi Boagiu în Marea Britanie să fie urmată de participarea unei misiuni de experţi britanici în domeniu la Bucureşti.
Abordând căile de atingere a potenţialului cooperării bilaterale, Vince Cable a discutat invitaţia adresată de compania britanică Network Rail către CFR SA de explora posibilităţi de colaborare în vederea modernizării şi rentabilizării companiei.
A fost discutat şi interesul portului Felixstowe, cel mai mare port de containere din Regatul Unit, pentru implicarea în dezvoltarea Portului Constanţa.
"Am demarat deja un proiect substanţial de cooperare între Portul Rotterdam şi Portul Constanţa, proiect prin care sperăm să maximizăm potenţialul de dezvoltare pe care portul Constanţa îl are în regiune. Cu toate acestea, sunt binevenite în continuare orice propuneri de colaborare care să contribuie la dezvoltarea porţii estice de intrare în Uniunea Europeană. Expertiza britanică va avea mereu uşa deschisă", a declarat Anca Boagiu.
Discutând perspectiva financiară europeană pentru perioada 2014-2020, ministrul român a detaliat poziţia executivului român pe subiect.
"Principiile solidarităţii şi ale coeziunii trebuie să capete substanţă în următorul buget european. Instrumente precum ‘Connecting Europe' sunt necesare şi vor avea un impact pozitiv asupra infrastructurii de transport. Trebuie însă să avem grijă ca preocuparea pentru dezvoltarea unor coridoare prioritare să nu vină în detrimentul creării unei reţele omogene la nivel european, şi am convingerea că partenerii noştri britanici împărtăşesc opinia noastră", a precizat ministrul transporturilor.