Parlamentul şi Guvernul vor coopera în domeniul afacerilor europene
Guvernul a adoptat, miercuri, proiectul de lege privind cooperarea între Parlament şi Executiv în domeniul afacerilor europene.
Articol de Alina Dobrinescu, 18 Ianuarie 2012, 18:56
Potrivit ministrului afacerilor europene, Leonard Orban, cooperarea între Parlament şi Executiv în domeniul afacerilor europene este un document absolut necesar în condiţiile în care, în prezent, nu există o formă instituţionalizată de cooperare în acest sens între cele două instituţii.
"Parlamentul poate solicita Guvernului informaţii extinse privind proiectele de acte legislative, aflate în curs de negociere, la nivelul instituţiilor europene. Mai mult, informarea Parlamentului de către Executiv presupune transmiterea tuturor informaţiilor considerate relevante pentru proiectele de acte fără caracter legislativ la solicitarea Parlamentului", a afirmat Leonard Orban.
El a arătat că "un mecanism de principiu" există şi în prezent, dar cel care va fi instituit prin intrarea în vigoare a proiectului de lege prevede termene clare care trebuie să fie respectate în procesul de consultare şi cooperare dintre cele două instituţii.
De asemenea, această lege a fost solicitată de mai mult timp de reprezentanţii Parlamentului, a precizat ministrul afacerilor europene.
"Era un act absolut necesar astfel încât deciziile care se iau în domeniul afacerilor europene să beneficieze de cât o mai largă susţinere. (...) E un mecanism care există în toate statele membre şi e necesar să existe şi la noi cât mai repede posibil", a mai spus el.
Proiectul de lege cuprinde dispoziţii care permit în primul rând informarea exhaustivă a Parlamentului în legătură cu evoluţiile înregistrate la nivelul procesului decizional al Uniunii Europene.
Astfel, Parlamentul poate solicita Guvernului informaţii extinse privind proiectele de acte legislative aflate în curs de negociere la nivelul instituţiilor europene. Mai mult, informarea Parlamentului de către Executiv presupune transmiterea tuturor informaţiilor considerate relevante pentru proiecte de acte fără caracter legislativ, la solicitarea Parlamentului.
Proiectul prevede şi instituirea procedurii examinării parlamentare, care implică evaluarea pe fond a proiectului de act normativ comunitar şi a mandatului sau mandatului general elaborat de Guvern. Această procedură se finalizează cu o opinie a Parlamentului. Caracterul opiniei este consultativ pentru Guvern, dar acesta este obligat să motiveze în scris sau la cerere, oral, dacă se solicită de către Parlament, îndepărtarea de la opinia Legislativului în mandatul susţinut în cadrul reuniunilor Consiliului.