Parlamentul se măreşte cu 117 parlamentari
Viitorul Parlament va avea 588 de parlamentari, faţă de 471 câţi avea legislativul ales în 2008.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 12 Decembrie 2012, 12:33
În urma alegerilor de duminica si a redistribuirii mandatelor de parlamentari, România va avea câte un membru în Parlament pentru fiecare 32.385 de locuitori Cifra este sub media Uniunii Europene, care are un parlamentar la fiecare circa 39.000 de locuitori.
Între aceştia se află politicieni cunoscuţi, precum lideri de partide, dar şi traseişti politici "de meserie" sau oameni politici care au probleme cu legea.
Parlamentari "cu ştate vechi"
Au prins un loc în actualul Parlament liderii marcaţi ai USL care au câştigat colegiile confortabil, dar şi liderii PDL care au aşteptat cu emoţie redistribuirea.
Astfel, în băncile parlamentare ale Puterii vor fi Victor Ponta, Liviu Dragnea, Crin Antonescu sau Călin Popescu Tăriceanu, iar în băncile opoziţiei vor sta Vasile Blaga, Elena Udrea, Roberta Anastase şi Anca Boagiu. Liderii opoziţiei au intrat însă în Parlament la redistribuire.
Au rămas pe-afară
Nume sonore ale PDL precum Sulfina Barbu şi Cristian Boureanu nu au prins un loc în Parlament nici măcar la redistribuire.
Parlamentar cu câteva mandate bune în spate, Gyorgy Frunda (UDMR) nu mai intră în Parlament.
Tânărul Mihail Neamţu, intrat de curând pe firmamentul politic nu a reuşit să intre în Parlament şi nici "pitorescul" preşedinte al PPDD, Dan Diaconescu, care a pierdut în faţa lui Victor Ponta.
Probleme cu legea pentru 15 parlamentari--fb1
Cel puţin 15 senatori şi deputaţi ar avea probleme cu legea, anunţă Radio România Actualităţi care citează un bilanţ făcut de ziariştii de la Gândul.
Între aceştia nume sonore precum liderul conservator Dan Voiculescu, trimis în judecată de DNA în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare, deputatul liberal, George Becali, trimis în judecată în dosarul "Valiza" dar achitat în primă instanţă, sau vicepreşedintele UDMR Laszlo Borbely, cercetat de DNA pentru trafic de influenţă.
Monica Iacob Ridzi, fostă membră a PDL şi, în prezent, deputat PP-DD a fost, de asemenea trimisă în judecată pentru corupţie, iar deputatul PSD, Ion Stan, a câştigat un nou mandat înainte de a fi luată în discuţie de către Camera Deputaţilor solicitarea DNA de ridicare a imunităţii parlamentare.
Mai mulţi parlamentari decât în Statele Unite
Noul Parlament al României va întrece, după numărul membrilor, Legislativul Statelor Unite ale Americii.
SUA are 535 de membri în tot Congresul - 100 la Senat şi 435 la Camera Reprezentanţilor.
România se apropie ca număr al parlamentarilor de Spania, un stat cu o populaţie de peste două ori mai mare decât a ţării nostre - 588 de parlamentari români faţă de 614 spanioli.
În plus, am depăşit cu câteva zeci numărul parlamentarilor polonezi - 560 - ţara având însă dublul populaţiei României.
Astfel, România este a şaptea din Uniunea Europeană în ordinea populaţiei, însă a şasea ca număr de membri ai Legislativului, scrie portalul ziare.com.
Cel mai mic număr de parlamentari îl are Cipru, cu doar 56 de membri, plus trei membri observatori, reprezentanţi ai minorităţilor.
Tot sub 100 de parlamentari au şi Luxemburg si Malta, cele trei ţări fiind cele mai mici din Uniunea Europeană.
Cel mai mare parlament unicameral este cel din Ungaria - 386 de membri - în timp ce Slovenia are cel mai mic parlament bicameral - 130 de membri - urmata de Belgia - 221 de membri.
Toate cele şapte tari scandinave şi baltice din UE au parlament unicameral, în timp ce cea mai populată ţară cu o singură camera a Legislativului este Grecia - 11,3 milioane de locuitori.
Soluţie pentru reducerea cheltuielilor: un hotel pentru cazarea parlamentarilor
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, susţine că o soluţie pentru a reduce cheltuielile din bugetul de stat ar fi "construirea unui hotel în regim de urgenţă pentru cazarea parlamentarilor".
Zgonea, a declarat marţi că varianta de a construi un hotel în regim de urgenţă pentru cazarea parlamentarilor este îmbrăţişată de toate grupurile politiice.
El a precizat că va discuta cu liderii de grup şi va lua decizia necesară pentru a reduce cheltuielile.
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat că nu vor fi daţi mai mulţi bani pentru bugetul Parlamentului anul viitor doar pentru că sunt mai mulţi parlamentari, el îndemnând la tăierea salariilor şi a sumelor forfetare.
Suma medie lunară achitată pentru cazarea deputaţilor s-a situat în 2012 în jurul sumei de 1,3 milioane de lei. În septembrie 2012, Camera Deputaţilor a plătit pentru cazarea deputaţilor suma de 1.289.342 de lei.