Parlamentul României a votat noul guvern
Parlamentul a validat astăzi componenţa noului Cabinet Cioloş şi programul de guvernare.
Articol de Radio România, 17 Noiembrie 2015, 18:47
389 de senatori şi deputaţi au votat pentru noul executiv şi programul de guvernare şi 115 împotrivă.
Printre priorităţile noului guvern se numără organizarea alegerilor de anul viitor, independenţa justiţiei şi lupta împotriva corupţiei, dar şi susţinerea în continuare a creşterii economice. În educaţie se doreşte rescrierea programei şcolare, scăderea birocraţiei pentru profesori, iar în sănătate, reformarea acestui domeniu şi stoparea migrării medicilor şi asistentelor.
Premierul Dacian Cioloş le-a spus parlamentarilor că executivul va fi un partener activ al acestora şi a mulţumit celor care i-au acordat astăzi votul de încredere.
"Consider prin acest vot că aţi acceptat deschiderea pe care am oferit-o pentru a face în aşa fel încât ca această legitimitate pe care parlamentul ales al României a transferat-o acestui guvern de tehnocraţi să se transforme în eficienţă şi în rezultate bune, care să redea încrederea cetăţenilor României că actul guvernamental este pentru români şi că acest lucru ne poate ajuta să recâştigăm încrederea în noi şi să mergem mai departe", a spus Cioloş.
Discursurile parlamentarilor au atins toate notele, de la sprijin necondiţionat, la avertismente de activare a moţiunii de cenzură şi până la respingerea din start a soluţiei cabinetului de tehnocraţi.
PSD a votat în favoarea Guvernului Cioloş, cu precizarea că susţinerea în continuare a partidului depinde de modul în care acest executiv îşi va respecta mandatul.
Liviu Dragnea, liderul social-democraţilor: Misiunea dumneavoastră este să duceţi mai departe aceste realizări, să creşteţi salariul minim la 1.200 de lei în 2016, să asiguraţi creşterea cu 10% a salariilor tuturor bugetarilor, aşa cum a votat Parlamentul şi cum aşteaptă 1,2 milioane de salariaţi ai statului român - şi avem bani pentru această creştere.
Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat că partidul consideră noul executiv ca pe o soluţie pentru ieşirea din actuala criză politică.
Alina Gorghiu: Am convingerea că în mandatul Guvernului Cioloş vor fi reparate sau măcar stopate o parte din abuzurile Guvernului Ponta. Mă gândesc la sancţionarea traseiştilor politici. Sper, de asemenea, că vom fi parteneri în promovarea legislaţiei pentru organizarea unor alegeri locale în două tururi.
Guvernul Cioloş a obţinut şi sprijinul UDMR.
Liderul Uniunii, Kelemen Hunor, a subliniat că programul prezentat de premierul desemnat Dacian Cioloş este scurt, dar clar.
Kelemen Hunor: De la noul guvern aşteptăm impunerea respectării legislaţiei în vigoare, inclusiv în domeniul protecţiei minorităţilor naţionale. Aşteptăm decizii guvernamentale şi măsuri prin care creşterea economică va fi resimţită de fiecare cetăţean. Aşteptăm predictibilitate în actul decizional, funcţionarea administraţiei mult mai transparent, mai aproape de oameni, descentralizare la baza căreia se află principiul subsidiarităţii.
Grupul parlamentar ALDE a votat împotriva Guvernului Cioloş.
Copreşedintele Alianţei, Călin Popescu-Tăriceanu, a subliniat că măsurile asumate de noul executiv în programul de guvernare exced cadrul constituţional.
"Mă întreb de ce toată acestă tevatură de o săptămână şi ceva, cu demisia guvernului, pentru că nu-mi rămâne decât să constat că PSD rămâne la putere şi PNL, prin vocea doamnei preşedinte, îşi manifestă intenţia de a fi critic la adresa guvernului, adică să rămână în opoziţie. Deci aproape că nu s-a schimbat nimic", a spus Tăriceanu.
Împotriva Guvernului Cioloş s-au exprimat şi parlamentarii Grupului Naţional Democrat şi ai Mişcării Populare.
Cabinetul Cioloş va avea mâine prima şedinţă de guvern.