Parlamentul României a comemorat victimele Pogromului de la Iaşi
Parlamentul s-a reunit ieri în şedinţă solemnă pentru a comemora victimele Pogromului de la Iaşi, din iunie 1941.
Articol de Alina Bordeiaşu, 01 Iulie 2021, 15:19
Au fost transmise cu acest prilej mesaje de combatere a antisemitismului şi xenofobiei şi a fost rememorat tragicul eveniment soldat cu peste 13.000 de victime.
Supravieţuitor al pogromului de la Iaşi, din anul 1941, Michael Cernea, acum în vârstă de 90 de ani, şi-a amintit cu emoţie acele zile, care i-au marcat întreaga existenţă. Era atunci doar un copil în vârstă de 10 ani.
Michael Cernea:Îmi amintesc bine fiecărui moment al zilei în care am fost scoşi brutal din casă, eu cu familia mea. Am fost încolonaţi şi până la urmă am ajuns la Curtea Chestulic şi ne-am înfricoşat şi vreau să vă spun că frica de a fi omorât a fost o povară foarte grea, care a rămas şi după pogrom. Frica paralizează, umileşte.
De la tribuna Parlamentului, ambasadorul statului Israel în România, David Saranga, a spus că, din nefericire, în multe state din Europa acele trenuri ale morţii sunt încă prezente, prin manifestări de ură şi intoleranţă.
David Saranga: Criminalii Holocaustului, persoanele care îl neagă, dar şi simpatizanţi ai mişcării legionare, oricine instigă la ură nu trebuie toleraţi. Autorităţile şi societatea civilă trebuie să combată aceste atitudini.
Alocuţiuni au susţinut şi preşedinţii celor două camere ale Parlamentului, Anca Dragu şi Ludovic Orban, care au menţionat că această lecţie amară a istoriei nu trebuie uitată şi că această şedinţă solemnă simbolizează omagiul adus evreilor ieşeni.
La rândul său, premierul Florin Cîţu a spus că organizarea pentru prima dată a unei şedinţe dedicate evenimentelor din acele zile demonstrează solidaritatea pentru adevăr şi voinţa comună pentru apărarea democraţiei.