Parlamentul României a adoptat o declaraţie care vizează întărirea rolului acestei instituţii
Parlamentul a adopatat, astăzi, o declaraţie care vizează întărirea rolului acestei instituţii şi care acuză, în acelaşi timp, ingerinţe ale CSM şi ale instituţiilor de forţă în activitatea guvernamentală şi legislativă.
Articol de Iulia Gherman, 08 Martie 2017, 20:25
Documentul a fost adoptat la propunerea preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.
Documentul subliniază supremaţia politică a Parlamentului faţă de toate celelalte instituţii publice şi faptul că legislativul nu va mai accepta în viitor să fie redus la condiţia de spectator al unor hotărâri politice luate de persoane care nu şi-au câştigat prin vot dreptul de a decide.
Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a spus că adoptarea acestei declaraţii se impune pentru a pune capăt acţiunilor concertate de subminare a Parlamentului.
"Dacă nu o să avem o voce puternică în care să subliniem care este rolul Parlamentului, pentru a-i reface prestigiul şi importanţa, atunci nu vă miraţi de toate excesele şi abuzurile care se petrec în România de astăzi împotriva drepturilor şi libertăţilor tuturor cetăţenilor, nu numai a oamenilor politici", a spus Tăriceanu.
Deputatul PNL Cătălin Predoiu a afirmat că prevederile cuprinse în document nu respectă spiritul şi litera Constituţiei.
"Ceea ce se vede imediat în acest proiect este intoleranţa faţă de o altă putere a statului, justiţia, şi lupta pentru supremaţie în raport de instituţia prezidenţială", consideră Predoiu.
Declaraţia a fost criticată şi de deputatul USR, Vlad Alexandrescu.
"Parlamentul nu este un monolit, ci este rezultatul unui pluralism izvorât din societate. Acest mod de gândire autoritarist pe care îl degajă declaraţia este profund periculos", susţine acesta.
De cealaltă parte, deputatul PSD Eugen Nicolicea a precizat că declaraţia supusă aprobării plenului reunit a plecat de la nevoia explicării unor prevederi constituţionale.
"Poate că era nevoie de mai multe dezbateri publice, nu în adoptarea declaraţiei, ci în explicarea Constituţiei. Şi în calitate de preşedinte al Comisiei juridice o să iniţiem astfel de dezbateri publice pentru că este necesar ca întâi şi întâi parlamentarii şi cei care ocupă demnităţile publice şi în fine populaţia să înţeleagă exact prevederile Constituţiei şi să nu mai propage idei contrare", a declarat Nicolicea.
Declaraţia a fost adoptată de senatori şi deputaţi cu 275 de voturi pentru şi 22 de abţineri