Parlamentul respinge referendumul solicitat de Traian Băsescu
Plenului Parlamentului a dezbătut, marţi, solicitarea preşedintelui Traian Băsescu de organizare a unui nou referendum pentru un legislativ unicameral cu 300 de membri.
Articol de Simona Mihăescu, 18 Iunie 2013, 07:27
Senatul şi Camera Deputaţilor au respins, marţi, cu 191 voturi "pentru", 123 de voturi "împotrivă" şi 69 de abţineri, hotărârea care avizează favorabil solicitarea preşedintelui Traian Băsescu privind organizarea unui nou referendum pentru Parlamentul unicameral cu 300 de aleşi.
Senatorul PNL Puiu Haşotti a precizat că solicitarea preşedintelui nu a trecut. Liderul grupului PDL, Mircea Toader, a contestat votul şi a cerut un vot uninominal.
La rândul său, deputatul PDL Ioan Oltean a declarat că prin votul dat de Parlament s-a respins avizul favorabil al Comisiei juridice la solicitarea preşedintelui de a organiza referendum, dar nu s-a răspuns solicitării şefului statului.
"Prin acest vot s-a respins avizul favorabil al Comisiei juridice. Prin acest vot nu avem niciun răspuns, nici favorabil, nici nefavorabil", a spus Oltean.
În timpul dezbaterilor, reprezentanţii puterii au criticat această solicitare a preşedintelui Traian Băsescu privind un nou referendum referitor la Parlamentul unicameral cu maximum 300 de parlamentari, în timp ce parlamentarii PDL au susţinut-o.
Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a susţinut, de la tribună, că demersul preşedintelui este "unul pur de câştig de capital politic" şi a spus că ar trebui respins.
"Noi, liberalii, cred că ar trebui să avem curajul să spunem: ?Nu, domnule Băsescu, Parlamentul trebuie să fie dimensionat ca în orice ţară civilizată europeană de dimensiune medie în raport cu populaţia, nu cât vreţi dumneavoastră în mod artificial - 300?", a spus Tăriceanu.
El a arătat că "Parlamentul nu se numără cu suta".
Aviz favorabil din partea Comisiilor juridice
Parlamentarii au dezbut raportul Comisiilor juridice cu privire la iniţierea de către preşedintele Traian Băsescu a unui referendum naţional cu privire la trecerea la un Legislativ unicameral, cu 300 de membri.
Din dezbaterile comisiilor juridice reunite care au avut loc luni s-a constatat că apar 'probleme' în momentul în care pentru aceeaşi chestiune se solicită exercitarea suveranităţii prin ambele forme de exprimare a acesteia (în situaţia în când pentru aplicarea rezultatului referendumului este nevoie de aprobarea de către Parlament a unei legi).
Comisiile juridice reunite ale celor două Camere au dat, luni, un aviz favorabil acestei solicitări.
Şeful statului a precizat, luni seara, într-o declaraţie de presă, că referendumul solicitat de el se va organiza, cu cel puţin o săptămână înainte de cel pentru validarea Constituţiei, dacă nu se respectă rezultatul consultării populare pe aceeaşi temă, organizată în 2009.
"După ce aceste evenimente se petrec, voi lua decizia cu privire la dată. Ce vă pot spune este că nu există, din punctul meu de vedere, nicio diferenţă între referendum validat cu 30% sau cu 50%. Voi declanşa referendumul în ambele condiţii, dacă voi constata că Parlamentul nu respectă referendumul din 2009", a declarat preşedintele Băsescu.
Organizarea referendumului se poate face doar după consultarea Parlamentului, care poate emite un punct de vedere în 20 de zile, la terminarea acestui interval procedura considerându-se îndeplinită chiar dacă Legislativul nu şi-a exprimat poziţia.
Votul parlamentarilor este consultativ
Preşedintele Traian Băsescu a anunţat în 11 iunie că a declanşat procedura pentru un nou referendum pentru Parlament unicameral şi maximum 300 de parlamentari, precizând însă că va emite decretul în funcţie de modul în care Parlamentul va respecta voinţa poporului exprimată în 2009.
În aceeaşi zi, şeful statului a trimis preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor o scrisoare în care informează asupra iniţierii referendumului:
"În temeiul dispoziţiilor art. 2 şi art. 90 din Constituţia României şi al dispoziţiilor art. 2 şi art. 11 din Legea nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, doresc să solicit poporului să-şi exprime, prin referendum, voinţa suverană cu privire la următoarele probleme de interes naţional:
1. Trecerea la un Parlament unicameral2. Reducerea numărului total de parlamentari la maximum 300
Având în vedere dispoziţiile legale enunţate, doresc să consult Parlamentul cu privire la organizarea unui referendum naţional pe problemele sus-menţionate".
Organizarea referendumului se poate face doar după consultarea Parlamentului, care poate emite un punct de vedere în 20 de zile, la terminarea acestui interval procedura considerându-se îndeplinită chiar dacă Legislativul nu şi-a exprimat poziţia.
www.politicaromaneasca.ro transmite LIVE VIDEO, de la ora 11.00, dezbaterile din plenul reunit al parlamentului. Urmăriţi transmisia pe prima pagină, în playerul VIDEO.