Parlamentul European duce ACTA la Curtea Europeană de Justiţie
După ce Comisia Europeană a reclamat ACTA la Curtea Europeană de Justiţie şi Parlamentul European intenţionează să facă acelaşi lucru.
Articol de Carmen Valică, 28 Februarie 2012, 13:15
Raportorul Parlamentului European în chestiunea Acordului Comercial împotriva Contrafacerii, David Martin, a declarat că intenţionează să aducă, la rândul lui, ACTA în atenţia Curţii Europene de Justiţie.
El a salutat iniţiativa Comisiei Europene în acest sens, dar a precizat că preferă ca solicitarea Parlamentului să fie una separată.
David Martin a adăugat că nu conţinutul documentului în sine reprezintă o problemă, ci potenţialele consecinţe ale aplicării acestuia.
O petiţie semnată de două milioane si jumătate de persoane care critică Acordul Comercial împotriva Contrafacerii va fi înaintată, marţi, Comisiei de petiţii, iar miercuri seară documentul va fi dezbătut în Comisia parlamentară de comerţ internaţional.
ACTA trebuie ratificat de ţările membre UE
Parlamentul European nu poate aduce amendamente Acordului, ci doar să îl aprobe sau respingă.
Uniunea Europeană şi 22 de state membre, inclusiv România, au semnat acordul în 26 ianuarie la Tokyo.
Pentru a intra în vigoare, acordul trebuie ratificat de toate statele membre.
Dacă ar trece de Parlamentul European şi de cele naţionale, ACTA ar ajunge în Consiliu pentru adoptarea unei decizii finale.
Scopul declarat al Acordului este facilitarea cooperării internaționale în vederea combaterii încălcării drepturilor de proprietate.
El ar urma să asigure utilizatorilor de internet schimbul de materiale şi informaţii nepiratate.
Criticile la adresa documentului se referă, printre altele, la riscul afectării libertăţii de exprimare sau la faptul că ar fi fost negociat în mod ne-transparent.
Comisia Europeană a respins criticile la adresa Acordului şi a semnării lui şi consideră că dezbaterile din ultima lună pe această temă au fost dominate de dezinformare.
Guvernul român amână ratificarea ACTA
Executivul a luat decizia de a amâna ratificarea acordului ACTA până la pronunţarea Curţii Europene de Justiţie în acest caz.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a anunțat că decizia Executivului de la București ține cont de ceea ce se întâmplă în plan internațional pe această temă.
”A fost o decizie la nivelul Cabinetului, cu miniştrii responsabili pe chestiunea ACTA. S-a ţinut cont de evoluţiile internaţionale, unde sunt state care deja au suspendat acest acord şi, în acelaşi timp, Comisia Europeană s-a adresat Curţii de Justiţie pentru o evaluare a acordului. Ţinând cont de toate aceste elemente, s-a stabilit ca ratificarea procesului să fie amânată până când vom avea un răspuns al Curţii de Justiţie şi abia apoi se va lua o decizie în acest sens în privinţa ACTA în ceea ce priveşte România”, a declarat Dan Suciu, la finalul ședinței de Guvern.
Demonstraţii de amploare împotriva ACTA au avut loc în majoritatea ţărilor europene.
Oamenii au protestat mai ales în capitalele ţărilor foste comuniste - Sofia, Vilnius, Tallin, Varşovia, Praga, Bucureşti şi Budapesta - care se tem că acordul poate aduce atingere libertăţii de exprimare, transmite France Presse.