Parlamentul dezbate legi în lipsa opoziţiei
Camera Deputaţilor a dezbătut, marţi, în plen, în absenţa reprezentanţilor opoziţiei, timp de trei ore, 28 de proiecte de lege, votul final al acestora fiind programat pentru săptămâna viitoare.
15 Februarie 2012, 10:43
În Camera Superioară a legislativului s-a lucrat, iar acolo unde a existat cvorum reprezentanţii puterii au dezbătut şi votat rapid proiectele de pe ordinea de zi.
Deputaţii şi senatorii opoziţiei au fost absenţi marţi de la lucrări şi sunt hotărâţi să continue greva parlamentară.
La Cameră, deputaţii coaliţiei de guvernare au dezbătut în plen mai multe proiecte de lege, dar votul final este programat pentru săptămâna viitoare.
Preşedintele de şedinţă, Ioan Oltean, i-a atenţionat, în timpul şedinţei, pe deputaţii prezenţi că programul de dezbatere este până la ora 13.00, nu ora 12.00 cum era stabilit de obicei.
"Puterea lucrează, alţii protestează", a afirmat Oltean.
Totodată, la Comisia pentru administraţie şi la învăţământ, unde coaliţia deţine majoritatea, s-a lucrat.
Mihail Hărdău susţine că senatorii opoziţiei vor participa la lucrările privind Legea educaţiei
Democrat-liberalul Mihail Hărdău, a declarat că senatorii opoziţiei au promis că vor participa pentru votul la o serie de propuneri legislative vizând modificări importante la Legea învăţământului săptămâna viitoare.
"Am reprogramat pentru marţea viitoare discutarea acestor legi. Colegii mei doresc să finalizăm rapoartele împreună cu opoziţia pentru că reprezintă un punct de vedere de care noi vrem să ţinem cont", a declarat Hărdău.
Senatorul social-democrat, Ecaterina Andronescu, vicepreşedinte a Comisiei pentru învăţământ, a confirmat convorbirea cu preşedintele comisiei, Mihail Hărdău, dar a precizat că vor "merge sau nu în funcţie de decizia care se va lua la nivelul USL".
De asemenea, s-a lucrat, dar nu s-a votat din lipsă de cvorum la comisiile juridică, buget, muncă, unde opoziţia deţine majoritatea.
Membrii Comisiei pentru sănătate au lucrat, dar nu au putut vota, nefiind în cvorum, deşi coaliţia deţine majoritatea.
Senatorii opoziţiei s-au aflat în Parlament luni şi marţi pentru a verifica legalitatea desfăşurării lucrărilor în comisii.
La Camera Deputaţilor, plenul de marţi a avut loc în absenţa parlamentarilor opoziţiei, care au anunţat, prin vocea liderului deputaţilor PSD, Mircea Duşa, că protestul parlamentar va înceta doar atunci când liderii coaliţiei vor accepta condiţiile USL.
Între acestea, executivul să nu mai abuzeze de ordonanţe de urgenţe, să se reanalizeze regulamentul Camerei Deputaţilor, prin care s-a acceptat ca partide ce nu au participat la alegeri să aibă grup parlamentar.
La Camera Deputaţilor, s-a decis marţi doar dezbaterea proiectelor aflate pe ordinea de zi, votul final fiind programat pentru săptămâna viitoare.
Deputaţii social-liberali au spus că vor reveni la lucrări doar atunci când majoritatea parlamentară va respecta condiţiile puse de ei.
Membrii USL au decis la începutul lunii februarie să declanşeze un protest parlamentar şi să nu mai participe la şedinţele din plen, cerând suspendarea din funcţie a şefului statului şi alegeri anticipate.