Parlamentul decide "Ziua asumării "
Birourile Permanente din cele două Camere ale Parlamentului urmează să decidă, luni, calendarul asumării răspunderii Guvernului pentru legile care privesc uniformizarea salariilor profesorilor şi Codul Dialogului Social.
Articol de Diana Domenico, 11 Aprilie 2011, 15:05
Pachetul de reglementări privind activitatea sindicală şi relaţiile dintre partenerii sociali şi autorităţi ar urma să ducă şi la o reformă necesară a mişcării sindicale, susţine Guvernul, care se pronunţă în favoarea unui partener puternic şi legitim în acest domeniu.
Liderii sindicali acceptă nevoia de reformă, însă acuză presiuni şi încercări de subminare a organizaţiilor de acest fel.
Eşecul negocierilor din ultima perioadă, acuzaţiile de luare de mită aduse unor lideri sindicali de notorietate, dar şi numărul tot mai mic al participanţilor la mitinguri şi manifestări stradale, întăresc tot mai mult ideea că se impune o reformă a structurii sindicale.
Sociologul Mircea Kivu consideră că este nevoie de o schimbare serioasă în acest domeniu, care ar putea însemna o transparenţă mai mare a averilor liderilor, neimplicarea în afaceri, limitarea mandatelor de preşedinţi sau schimbarea acestora.
"În general, sindicatele au o serie de probleme. Se vede că nu reuşesc să fie suficient de populare. Sindicatele, din păcate, îşi amintesc de salariaţi numai când vor să organizeze o grevă sau să facă o demonstraţie. Sindicatele trebuie să aibă un rol social, ele trebuie să fie prezente permanent în întreprinderile în care fiinţează, nu să se mulţumească să strângă o cotizaţie" a spus Mircea Kivu.
Ioan Botiş: Slăbesc poziţiile liderilor de rang naţional
Tot în scopul reorganizării mişcării sindicale vin şi modificările Legii sindicatelor din pachetul Codului de Dialog Social, aşa cum susţine ministrul muncii, Ioan Botiş.
Astfel, legea va da mai mult câştig de cauză liderilor de sindicat la nivel de unitate şi de ramură, întrucât aceştia, cunoscând mai bine problemele angajaţilor pe care îi reprezintă, se vor putea implica şi mai mult în negocieri.
În acest context, liderii confederaţiilor vor avea însă de pierdut, este de părere ministrului muncii, Ioan Botiş.
"Le slăbesc, într-adevăr, poziţiile liderilor de rang naţional, pentru că într-un fel sau altul, pierd obiectul muncii. Ştiţi foarte bine că obiectul muncii era legat de semnarea contractului colectiv la nivel naţional, dar liderii sectoriali, liderii de linia a doua, de linia a treia, vor avea de câştigat", a susţinut ministrul muncii.
Bogdan Hossu: Condiţii imposibil de realizat
Pe de altă parte, liderii sindicali, atât cei ai confederaţiilor, dar şi ai federaţiilor, sunt şi ei de acord că mişcarea sindicală trebuie reformată, mai ales în actualul context, în care guvernul adoptă legi esenţiale pentru angajaţi, însă contestă pachetul Codului de Dialog Social şi, mai ales, Legea sindicatelor, prin care se urmăreşte desfiinţarea acestora şi nicidecum întărirea puterii lor la nivel de unitate sau de ramură.
Condiţiile impuse unor astfel de sindicate sunt, practic, imposibil de atins, susţine liderul sindical al Cartelului Alfa, Bogdan Hossu.
"Atâta timp cât condiţiile de reprezentativitate sunt imposibil de ajuns, atâta timp cât, practic, se eludează noţiunea de contract colectiv, pentru că există o prevedere în care se poate spune că orice grup poate să facă orice tip de acord, de fapt, această lege nu face decât să substituie sindicatelor reprezentanţii salariaţilor, creând un grup de privilegiaţi, a susţinut Bogdan Hossu.