"Parlamentul are un rol crucial în privinţa politicilor economice ale României"
Membrii Comisiei pentru buget, finanţe, bănci din Camera Deputaţilor au discutat cu delegaţia FMI pe marginea bugetului pe anul 2012, dar şi în ceea ce priveşte măsurile referitoare la salariile bugetarilor şi pensiilor.
Articol de Alina Dobrinescu, 08 Noiembrie 2011, 19:00
Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI în România a declarat, marţi, că au existat schimburi de păreri şi argumente importante într-o întâlnire fructuoasă.
"Este foarte important pentru noi că am putut schimba opinii şi păreri importante cu membrii Camerei Deputaţilor, dar şi cu cei ai Comisiei pentru buget. A fost o întâlnire fructuoasă", a afirmat Franks.
Jeffrey Franks a declarat că Parlamentul are un rol extrem de important în implementarea politicilor economice ale României.
"Este plăcere şi o onoare pentru echipa noastră să discutăm cu o echipă atât de numeroasă a Camerei Deputaţilor. Dumneavoastră aveţi un rol crucial de jucat în ceea ce priveşte politicile economice ale României, aici în Parlament. Din acest motiv este extrem de important pentru noi să putem să împărtăşim punctele noastre de vedere şi constatările pe care le-am făcut pe parcursul misiunii, cât şi să ascultăm opiniile şi punctele dumneavoastră de vedere, lucru pentru care dorim să vă mulţumim foarte mult", a afirmat Franks.
Deşi reprezentantul Fondului Monetar Internaţional nu a dat informaţii despre subiectele abordate, marţi, în Comisia de Buget, Finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor, deputatul PSD, Vasile Bleotu, a declarat că în timpul dezbaterilor, s-a precizat că vor avea management privat opt companii mari de stat, inclusiv ROMARM din industria naţională de apărare.
"Ne-a fost prezentată o listă de opt societăţi care vor avea management privat şi alte două liste cu investitori majoritari, deci privaţi şi investitori minoritari semnificativi între 10 până la 20%. Dorinţa este ca aceste societăţi, companii naţionale, să înregistreze profit", a menţionat Bleotu.
Alte societăţi de stat de pe această listă sunt Poşta Română, Tarom, CFR, Hidroelectrica, Oltchim şi Electrica.
Misiunile FMI şi Comisiei Europene au încheiat luni o nouă evaluare a acordului preventiv cu România, care are ca obiectiv consolidarea creşterii economice şi menţinerea stabilităţii macroeconomice şi financiare.
Aceasta a fost a treia evaluare a acordului de către FMI şi prima evaluare oficială a Comisiei Europene.
Dacă Board-ul FMI va aproba, la jumătatea lunii decembrie, a treia evaluare, Fondul va disponibiliza pentru România o nouă tranşă de asistenţă financiară de 475 milioane euro. Asistenţa financiară acordată de FMI se ridică la 3,5 miliarde de euro.
Acordul cu FMI are o durată de 24 de luni şi se derulează concomitent cu un nou acord preventiv cu Uniunea Europeană, în valoare de 1,4 miliarde de euro, precum şi cu un împrumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondială.