Parlamentul a votat dispoziţiile generale ale bugetului de stat
Plenul reunit al Parlamentului a început dezbaterile pe articole la legea bugetului de stat pe anul 2012, după ce luni, discuţiile au fost întrerupte din lipsă de cvorum.
Articol de Iulia Gherman, 13 Decembrie 2011, 11:45
UPDATE Plenul reunit al Parlamentului a votat, marţi, dispoziţiile generale ale Legii bugetului de stat pentru anul viitor.
Senatorii şi deputaţii au acceptat doar amendamentele adoptate în comisiile de buget-finanţe, care nu prevăd suplimentări de fonduri, ci doar redistribuiri ale acestora, dar niciunul al opoziţiei.
Deputatul social-democrat, Aura Vasile susţine că Legea bugetului include prevederi care vor conduce la disponibilizări suplimentare anul viitor, în sectorul de stat.
"150.000 de disponibilizări din sectorul bugetar, asta înseamnă Articolul 42. Neavând curaj să scrie corect ceea ce doreau la dispoziţia FMI-ului, Articolul 42 ar fi trebuit să sune aşa: în anul 2012 vor fi disponibilizaţi din sectorul bugetar, de la centru şi până la ultima structură a Guvernului", a afirmat Aura Vasile.
Ministrul finanţelor publice, Gheorghe Ialomiţianu, spune, însă, că personalul angajat în sectorul de stat apare în buget, dar schema va fi stabilită ulterior.
"Legat de numărul şi structura personalului, până în 2008, aceste două elemente erau în Legea bugetului. Am dori să simplificăm, numărul de personal apare în buget, iar structura o cerem ulterior. Pentru că trebuie să fundamentăm cheltuielile de personal şi să monitorizăm", a declarat Ialomiţianu.
Plenul a respins amendamentul opoziţiei de suplimentare a fondurilor puse la dispoziţia Ministerului Apărării.
Deputatul PNL George Scutaru a precizat că finanţarea insuficientă a proiectului de achiziţionare pentru avionul Multirol va avea efecte negative asupra imaginii României şi a credibilităţii sale în faţa partenerilor din NATO.
Propunerea a fost respinsă de ministrul de finanţe, Gheorghe Ialomiţianu.
"Se încalcă Legea responsabilitaţii fiscal-bugetare. Bugetul MApN a fost elaborat în baza strategiei de apărare a ţării şi în concordanţă cu principiile bugetare, în primul rând prudenţă", a susţinut acesta.
De asemenea, au fost respinse propunerile opoziţiei, privind descentralizarea sumelor alocate bugetelor locale.
Deputatul PSD Anghel Stanciu, a cerut, în cuvântul său, să se voteze "descentralizarea".
"Nu să venim de la centru, din pixul lui Ialomiţianu, să facem echilibrarea. Oricât ar fi pixul, i se termină pasta, stimaţi colegi, mai devreme sau mai târziu. Votaţi descentralizarea! Este singura şansă să mai speraţi la guvernare, poate, alături de noi", a spus reprezentantul Opoziţiei.
Premierul Emil Boc a susţinut, luni, că bugetul propus de Guvern este unul realist, care evită promisiunile populiste.
"Mai puţine cheltuieli cu întreţinerea statului, mai mulţi bani pentru investiţii şi locuri de muncă. De aceea, priorităţile pentru bugetul pe care-l vom dezbate sunt investiţiile, locurile de muncă, absorbţia fondurilor europene şi susţinerea mediului de afaceri", a susţinut premierul.
El a precizat că Executivul menţine cota unică de impozitare de 16% şi cotele reduse de TVA de 5% în construcţii de locuinţe sociale şi de 9 % pentru medicamente, manuale şcolare, cărţi, ziare şi cazare hotelieră.
Guvernul a asigurat şi resursele financiare pentru finalizarea, în următorii doi ani, a peste 430 kilometri de autostradă şi 1.800 de kilometri de drumuri naţionale, a susţinut Emil Boc.
Opoziţia a anunţat că va vota proiectul de buget doar dacă va cuprinde şi cele zece măsuri de creştere economică şi de limitare a cheltuielilor, propuse de Uniunea Social Liberală.