Parlamentul a decis: Victor Ponta trebuie să meargă la Bruxelles
Plenul Parlamentului a adoptat cu 249 de voturi pentru, 30 împotrivă şi o abţinere,o declaraţie prin care recomandă reprezentarea României de către premierul Victor Ponta la reuniunea Consiliului European din 28 iunie, UDMR votând în favoarea premierului.
Articol de Alina Dobrinescu, 12 Iunie 2012, 17:47
Potrivit declaraţiei propuse de USL, "Parlamentul României consideră că primul ministru trebuie să prezinte poziţia României la lucrările Consiliului European din 28 iunie 2012".
Totodată, în proiectul USL se mai arată că "Parlamentul României trebuie să fie informat, în prealabil, asupra agendei Consiliului European şi să stabilească un mandat de principiu cu privire la ceea ce va susţine reprezentantul României; Parlamentul României trebuie să fie informat, după fiecare Consiliu European, cu privire la deciziile adoptate".
De asemenea, declaraţia USL vizează ca "partajarea atribuţiilor în cadrul Puterii Executive", în domeniul afacerilor europene, să fie următoarea: "în materie de politică militară şi de securitate militară, precum şi în politica externă comună a UE, este constituţional şi funcţional ca preşedintele României să aibă precădere în a reprezenta România; în materie economică, socială, bugetară, referitoare la fondurile europene, aderarea la Schengen, precum şi în alte aspecte executive, este constituţional şi funcţional ca Primul Ministru să aibă precădere în a reprezenta România".
Declaraţia propusă de USL concluzionează că având în vedere agenda reuniunii Consiliului European din 28 iunie, "precum situaţia economică din UE, adoptarea unor măsuri economice şi sociale, precum şi continuarea negocierilor privind viitorul Cadru Financiar Multianual 2014-2020", "Parlamentul României consideră că primul ministru trebuie să prezinte poziţia României la lucrările Consiliului European din 28 iunie 2012".
În discursul susţinut marţi în Parlamentul României, Victor Ponta a susţinut că este util ca "pentru buna reprezentare a României, cel care reprezintă România să aibă un mandat de principiu din partea Parlamentului şi să prezinte care sunt temele principale şi deciziile care privesc ţara noastră".
Proiectul PDL privind reprezentarea României la Consiliul European, respins de Parlament
Marţi, Parlamentul a respins proiectul de hotărâre propus de grupul PDL privind reprezentarea României la Consiliul European.
Proiectul a obţinut 30 de voturi "pentru", 254 "împotrivă" şi nouă abţineri. Hotărârea Parlamentului propusă de grupul parlamentar al PDL arată că statul român va fi reprezentat în Consiliul European, la toate reuniunile, de către preşedinte României.
"În mod excepţional, preşedintele României îl poate mandata pe primul-ministru să participe la unele reuniuni ale Consiliului European”, se arată în propunere.
Declaraţia Parlamentului de marţi recomandă ca premierul României să reprezinte România la Consiliul European.
Declaraţia are doar titlul de recomandare, neavând niciun efect juridic. Aşadar, recomandarea nu-l poate obliga pe preşedintele Traian Băsescu să meargă la Bruxelles.
Ponta şi Băsescu, "poziţii divergente" în ceea ce priveşte reprezentarea României la Bruxelles
Victor Ponta a anunţat în urmă cu două săptămâni că va solicita Birourilor permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor să organizeze un plen comun în care Parlamentul să decidă mandatul pentru Consiliul European şi pe cel pe care îl consideră îndreptăţit să reprezinte România la summit-ul din 28 iunie.
Şeful Executivului a precizat că el şi preşedintele Traian Băsescu au poziţii divergente în ceea ce priveşte reprezentantul României la Consiliul European şi a explicat că la Consiliul European se discută teme care ţin de activitatea Executivului şi a subliniat că opinia sa este că România trebuie reprezentată de primul-ministru.
Premierul a arătat că Parlamentul trebuie să acorde mandat de fiecare dată înainte de Consiliul European, reuniunea semestrială, celui care reprezintă România acolo, şi a precizat că va respecta decizia Legislativului, indiferent care va fi aceasta.
Şeful Guvernului a spus că va adresa solicitarea Parlamentului, în baza articolului 107 din Constituţie, care prevede dreptul premierului de a prezenta informări.
Conform articolului 80 din Constituţie, preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării.
De asemenea, potrivit articolului 91, preşedintele încheie tratate internaţionale în numele României, negociate de Guvern, şi le supune spre ratificare Parlamentului, într-un termen rezonabil.
Articolul 102 prevede însă că Guvernul, potrivit programului său de guvernare acceptat de Parlament, asigură realizarea politicii interne şi externe a ţării şi exercită conducerea generală a administraţiei publice.