Parlamentarii "se despart" de hotelurile de lux
Vechile contracte ale parlamentarilor cu hotelurile au expirat, iar în această săptămână aleşii au fost nevoiţi să părăsească hotelurile pe care le-au folosit până acum.
Articol de Gabriela Tătărău, 12 Iulie 2013, 08:18
Parlamentarii trebuie să-şi găsească o cazare în Bucureşti care să nu coste mai mult de 4.000 de lei lunar. Vechile contracte cu hotelurile din capitală au expirat joi, iar de acum înainte aleşii sunt nevoiţi să se încadreze în acest maxim alocat prin Statutul deputaţilor şi senatorilor.
Parlamentarii nu vor mai putea beneficia de serviciile hotelurilor de lux pe banii statului, după ce în ultima şedinţă a birourilor permanente reunite, suma acordată pentru senatorii şi deputaţii care nu au domiciliul în Bucureşti sau în judeţul Ilfov a fost plafonată la 4.000 de lei lunar.
Vechile contracte au expirat, iar în această săptămână aleşii au fost nevoiţi să părăsească hotelurile pe care le-au folosit până acum.
Deputaţii şi senatorii pot să opteze pentru închirierea unor apartamente de pe piaţa imobiliară sau pot rămâne la un hotel, dacă acoperă din banii proprii orice cheltuieli de cazare ce depăşesc 4.000 de lei lunar.
Apartamente cu chirie, o soluţie pentru parlamentari
Potrivit Mediafax unii parlamentari şi-au găsit deja alternative şi s-au mutat în cursul acestei săptămâni, iar alţii şi-au găsit o situaţie provizorie şi au amânat pentru toamnă negocierile cu un nou hotel.
"Chiar acum am venit să îmi iau lucrurile. Am decis să merg pe cont propriu şi am închiriat un apartament în care mă mut acum. Ca preşedinte de filială vin în Bucureşti şi în cursul verii", a spus deputatul Florin Ciurariu, preşedinte al organizaţiei PNL Vaslui.
El a arătat că a închiriat apartamentul în baza unui contract notarial.
Şi deputatul PSD Laurenţiu Chirvăsuţa, vicelider al grupului PSD din Cameră, a precizat că se mută.
El a precizat că a închiriat un apartament în Bucureşti în baza unui contract notarial şi a arătat că şi în mandatul trecut a mai locuit într-un apartament, în primii doi ani.
Negocieri cu hotelurile
Deputatul UDMR Marton Arpad a declarat că în săptămâna 1-5 iulie a plecat de la hotelul la care era cazat şi şi-a rezolvat temporar situaţia locativă.
Întrebat unde s-a mutat, Marton a precizat că, din punctul său de vedere, informaţia pe această temă nu este de interes public, el arătând că, atunci când va avea timp, va căuta un hotel la care să locuiască în Bucureşti.
"Mi-am rezolvat momentan situaţia. La sfârşitul lui august voi vedea dacă rămân cu actuala situaţie sau reuşesc să găsesc un hotel", a spus Marton Arpad.
Deputatul PDL Gabriel Andronache, secretar al Comisiei Juridice din Cameră, a precizat că urmează să discute cu conducerea hotelului la care este cazat pentru a ajunge la un acord privind prelungirea contractului, în limita sumei forfetare de 4.000 de lei, alocată de Parlament.
Banii pentru cazare, reduşi la jumătate
Serviciile de cazare pentru parlamentari erau plătite, din buget, cu circa 8.000 lei lunar.
Un număr de 104 deputaţi, printre care patru miniştri, mai erau cazaţi la data de 1 iulie în hotelurile bucureştene, potrivit unei statistici a Camerei Deputaţilor, în condiţiile în care termenul până la care Camera a plătit contravaloarea serviciilor hoteliere a expirat ieri.
Documentul citat atestă faptul că printre cei 104 deputaţi se numără şi patru miniştri, respectiv Mircea Duşa, Relu Fenechiu, Constantin Niţă şi Lucia Varga.