Parlamentarii au decis înfiinţarea unei subcomisii pentru Legea insolvenţei
O subcomisie de specialitate va elabora proiectul de lege referitor la insolvenţa persoanelor fizice.
Articol de Alina Stănuţă, 21 Ianuarie 2015, 12:43
Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a decis, astăzi, înfiinţarea unei subcomisii formate din 5 persoane, care să elaboreze până la începutul săptămânii viitoare, proiectul de lege referitor la insolvenţa persoanelor fizice.
Documentul va intra luni în dezbaterea comisiei juridice.
La lucrările subcomisiei de specialitate vor participa reprezentanţii tuturor asociaţiilor şi instituţiilor implicate în acest proces legislativ.
Subcomisia de lucru va începe chiar de astăzi să discute proiectele de lege privind insolvenţa persoanelor fizice, urmând ca până luni să prezinte acest document în plenul Comisiei juridice de la Camera Deputaţilor.
Astăzi, în timpul dezbaterilor generale, deputatul PSD Ana Birchal, iniţiatoarea unuia dintre proiectele de lege în domeniu, spunea că documentul are la bază legislaţia europeană şi americană.
"Se acordă un ajutor debitorului persoană fizică, dându-i posibilitatea să elaboreze un plan de rambursare a datoriilor care se poate întinde pe cinci ani de zile, şi nu să fie pus în faţa executării silite sau lichidării bunurilor", a spus Ana Birchal.
Legea isolvenţei ar putea bloca instanţele
Reprezentantul CSM, Adrian Bordea, a atras atenţia în timpul dezbaterilor că trebuie rezolvată şi o problemă conexă insolvenţei personale, posibilitatea blocării instanţelor.
"Sistemul judiciar nu este pregătit la acest moment să preia aproximativ un milion de dosare, pentru că noi am făcut un oarecare studiu de impact şi cam acesta este volumul de activitate", a spus Bordea.
Echilibru între creditor şi debitor
În faţa deputaţilor, reprezentantul Asociaţiei Române a Băncilor atrăgea atenţia că forma legii trebuie să aducă un echilibru între creditor şi debitor, în timp ce din partea BNR se preciza că un act normativ trebuie să asigure menţinerea unei stabilităţi financiare.
Vă reamintim că urgentarea acestui proces legislativ a fost acceptată de toate formaţiunile politice, în contextul creşterii bruşte a francului elveţian.