Parlamentari ai PDL propun: Fără locuri cu taxă, la universităţile de stat
Parlamentarii PDL propun să nu mai existe locuri cu taxă la universităţile de stat şi doresc modificarea Legii educaţiei naţionale, la doar trei luni de când Guvernul şi-a angajat răspunderea pentru acest act normativ.
Articol de Cristina Iliescu, 18 Mai 2011, 19:08
Iniţiativa a primit critici, atât din partea Ministerului Educaţiei - care nu consideră necesare modificări ale Legii, în acest moment -, cât şi a sindicatelor din învăţământul superior - care atrag atenţia că, fără banii obţinuţi din locurile cu taxă, multe universităţi de stat ar putea dispărea.
Parlamentarii PD-L susţin că promovarea soluţiilor legislative creează, în principal, un cadru legal, cu efecte pozitive în asigurarea autonomiei universitare, fără să fie afectată calitatea învăţământului universitar.
"Este o propunere legislativă, care preia observaţii din zona aplicării acestei legi, în special în universităţile private. E o problemă legată de patrimoniu şi de gestionarea patrimoniului universităţilor private", a declarat senatorul PDL, Petru Filip.
Oficialii Ministerului Educaţiei au declarat că ministerul nu a iniţiat şi nici nu va iniţia vreun act de modificare a Legii educaţiei.
Actul normativ amintit este în curs de implementare, la această dată nefiind necesară modificarea lui.
"Din punctul nostru de vedere, nu sunt necesare aceste modificări, pentru că, aşa cum s-a văzut până acum, legea este coerentă, produce efecte pozitive şi elimină o serie de interese ilegitime din învăţământul superior. Orice tentativă de modificare a Legii educaţiei naţionale nu este o tentativă cu sorţi de izbândă, la ora actuală", susţine ministrul educaţiei, Daniel Funeriu.
La rândul lor, sindicaliştii afiliaţi Federaţiei Sindicatelor Universitare "Alma Mater" dezaprobă iniţiativa de modificare a Legii educaţiei şi reclamă faptul că propunerile au fost făcute fără consultarea partenerilor de dialog social.
Alma Mater susţine, totodată, că promovarea acestor iniţiative legislative creează discriminări flagrante între sistemul învăţământ universitar şi cel privat, şi generează consecinţe nefaste, în principal pentru învăţământul universitar de stat.
"Se vor produce o serie de efecte negative. Pierderea locurilor de muncă, pentru mulţi dintre colegii noştri, care lucrează în universităţi, la care o bună parte a banilor este asigurată din taxa studenţilor. În România, sunt universităţi care, mai bine de 60% din fonduri, ne asigură din aceste taxe. A doua consecinţă negativă este legată de faptul că s-ar putea să asistăm la închiderea unor universităţi de stat, şi nu din cauza calităţii educaţiei, ci din cauza lipsei fondurilor", susţine preşedintele Federaţiei Sindicatelor Universitare "Alma Mater", Anton Hadar.
Propunerea legislativă a fost depusă la Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, pentru a fi supusă dezbaterii şi adoptării în procedură de urgenţă.