Parchetul extinde ancheta în cazul Nana
Extinderea cercetării vizează şapte persoane, membre ale comisiilor de fond funciar din comuna Nana, bănuite de abuz în serviciu.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 04 Iulie 2014, 10:56
Parchetul extinde ancheta în dosarul terenurilor din Nana, judeţul Călăraşi, în care fiica cea mare a preşedintelui, Ioana Băsescu, a cumpărat 300 de hectare de teren agricol, informează redactorul RRA, Mădălina Verman.
Extinderea cercetării vizează şapte persoane - membre ale comisiilor de fond funciar din comună, bănuite de abuz în serviciu.
Procurorii susţin că aceştia au contribuit la retrocedarea ilegală a sute de hectare în scopul obţinerii de foloase necuvenite.
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a cerut, miercuri, Parlamentului actele rezultate în urma activităţii comisiei Nana.
Solicitarea a fost semnată de procurorul şef al secţiei de urmărire penală şi criminalistică, Camelia Sutiman.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat că de principiu Biroul Permanent a aprobat trimiterea actelor însă a returnat scrisoarea întrucât, conform procedurilor, ea trebuia semnată de procurorul general.
Anchetă penală pentru conflict de interesare, abuz în serviciu şi fals
Ancheta în comuna Nana a început în urma unei sesizări a Corpului de Control al Guvernului.
În data de 16 aprilie, procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au început urmărirea penală pentru săvârşirea infracţiunilor de conflict de interese, abuz în serviciu, fals material în înscrisuri oficiale şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură cu reconstituirea dreptului de proprietate şi arendarea unor terenuri de pe raza comunei Nana, judeţul Călăraşi.
Parchetul transmitea la acea dată că, în perioada următoare, vor fi efectuate actele de urmărire penală necesare soluţionării cauzei.
Corpul de Control a făcut verificări la Primăria Comunei Nana care au avut ca obiect respectarea prevederilor legale în legătură cu reconstituirea dreptului de proprietate asupra unor terenuri situate în extravilanul comunei Nana.
Potrivit raportului, terenurile în cauză au aparţinut, începând cu anul 1945, Întreprinderii Agricole de Stat Buciumeni, iar în 1999, prin privatizarea societăţilor comerciale ce deţin în administrare terenuri agricole sau terenuri aflate permanent sub luciu de apă, suprafeţele de teren au fost preluate de către Agenţia Domeniilor Statului (ADS).
Ulterior, prin concesiune, terenul agricol a revenit în exploatarea societăţii Agromixt Buciumeni SA, în schimbul unei redevenţe, până în 2004, când contractul a fost reziliat.
În anii următori, ADS a cedat Comisiei locale de fond funciar Nana o suprafaţă agricolă de 985,8912 ha, pentru reconstituirea dreptului de proprietate persoanelor îndreptăţite.