Parchetul a început urmărirea penală privind organizarea votului în diaspora
Procurorul general, Tiberiu Niţu, susţine că ancheta în privinţa votului din diaspora a fost declanşată după ce numeroase persoane din străinătate au făcut plângeri penale.
Articol de Radio România, 20 Noiembrie 2014, 09:21
Parchetul a început urmărirea penală cu privire la împiedicarea exercitării dreptului la vot în diaspora.
Procurorul general al ţării Tiberiu Niţu a precizat că ancheta a fost declanşată după ce numeroase persoane din străinătate au făcut plângeri penale în care-i acuză de această faptă pe unii membri ai guvernului şi pe alte persoane implicate în organizarea celor două tururi de scrutin ale alegerilor prezidenţiale.
"S-a început urmărirea penală cu privire la faptă şi s-au solicitat relaţii la alte autorităţi şi ancheta se va desfăşura în continuare. Au fost foarte multe sesizări încă din primul tur. Sesizările sunt îndreptate împotriva miniştrilor, celor care, în opinia petiţionarilor, au avut atribuţia de a organiza alegerile. Procurorul îşi va face un calendar al actelor de urmărire penală, un plan de anchetă şi, pe măsură ce vor fi efectuate acte, vă vom comunica public", a spus Niţu.
Procurorii au conexat şase dosare penale care vizează plângeri privind modalitatea de vot din străinătate, respectiv infracţiuni de abuz în serviciu, neglijenţă în serviciu şi împiedicarea exercitării drepturilor electorale.
Anchetatorii au început urmărirea penală cu privire la faptă, iar sesizările vizează persoane cu diferite funcţii sau funcţionari din instituţii cu rol decident în legătură cu organizarea şi desfăşurarea alegerilor, se arată într-un comunicat de presă.
Autorităţile "puteau emite o ordonanţă de urgenţă pentru suplimentarea secţiilor de votare în străinătate"
Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu, a declarat, joi, că, discutând strict pe lege, autorităţile puteau emite o ordonanţă de urgenţă pentru suplimentarea secţiilor de votare în străinătate şi a adăugat că este bine să se desfăşoare o verificare pe acest subiect.
"Din acest punct de vedere, eu zic că este întotdeauna bine de făcut. Nu neapărat vorbim despre această situaţie punctuală, dar cu atât mai mult pentru că este o chestiune care, până la urmă, a interesat toată populaţia acestei ţări. Şi aici vorbesc ca cetăţean', a declarat Livia Stanciu, întrebată, în calitatea sa de fost procuror, dacă ar trebuie să existe o cercetare a organelor în drept referitoare la disfuncţionalităţile privind votul din Diaspora, având în vedere că s-a constatat o obstrucţionare a procesului de votare", a spus Stanciu.
Vă amintim că, la ambele tururi ale alegerilor prezidenţiale din acest an, mulţi dintre românii care au vrut să voteze în afara ţării au fost în imposibilitatea de a-şi exercita acest drept, deşi au stat ore în şir la cozi.
În consecinţă, doi miniştri de externe şi-au dat demisia, acuzând legislaţia actuală în materie de organizare a votului în diaspora, iar o propunere de modificare a acesteia va fi analizată săptămâna viitoare de Comisia parlamentară de specialitate.