Parchetul a deschis dosar penal în cazul dezinfectanţilor din spitale
Anchetele au loc după ce o investigaţie jurnalistică a dezvăluit faptul că dezinfectanţii produşi de compania Hexi Pharma ar avea o concentraţie şi de zece de ori mai mică decat normele şi ar fi ineficienţi.
Articol de Costin Grigore, 04 Mai 2016, 13:39
Parchetul General anunţă că a deschis un dosar penal în cazul dezinfectanţilor diluaţi ce ar fi fost utilizaţi în unităţile sanitare din ţară.
În acest caz şi ministrul sănătăţii a cerut direcţiilor de sănătate publică să facă verificari, iar primele rezultate ar urma să fie prezentate de la această oră într-o videoconferinţă.
Anchetele au loc după ce o investigaţie jurnalistică a dezvăluit faptul că dezinfectanţii produşi de compania Hexi Pharma ar avea o concentraţie şi de zece de ori mai mică decat normele şi ar fi ineficienţi.
Potrivit Parchetului General, procurorii au dispus începerea urmăririi penale cu privire la faptă sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de împiedicare a combaterii bolilor şi de falsificare a unor produse.
Ofiţeri de poliţie judiciară vor participa la ridicarea probelor, în vederea realizării unor teste specifice în colaborare cu Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii.
Direcţiile de sănătate publică au luat încă de săptămâna trecută peste 2.600 de probe de la 229 de spitale din ţară.
Primele rezultate sunt prezentate la o videoconferinţă cu ministrul de resort, însă deocamdată nu poate fi luată nici o măsură, pentru că în ţară nu ar exista un laborator acreditat care să certifice aceste rezultate, a spus aseară premierul Dacian Cioloş după o discuţie cu ministrul Cadariu.
Şeful guvernului a cerut ca această problemă să fie rezolvată cât mai repede.
Între timp, au apărut noi informaţii în acest scandal.
Potrivit echipei de anchete jurnalistice de la RISE Project, patronul companiei Hexi Pharma cumpăra substanţe de bază pentru dezinfectanţi cu cel mult 16 euro pentru un litru şi le revindea propriei firme cu un preţ şi de zece ori mai mare.
Afacerea s-ar fi derulat printr-un offshore din Cipru, şi astfel în spitalele din ţară dezinfectanţii ajungeau să coste peste 100 de euro din bani publici.