Papa Francisc şi-a început pontificatul
La Vatican, s-a desfăşurat, în prezenţa a sute de mii de credincioşi, şefi se state şi guverne, slujba de inaugurare a pontificatului Papei Francisc.
Articol de Elena Postelnicu, 19 Martie 2013, 09:49
UPDATE 2 Papa Francisc a făcut apel - cu ocazia ceremoniei de inaugurare a pontificatului său - la responsabilii politici şi economici să nu mai permită ca distrugerile şi moartea să domine lumea, subliniind că toţi trebuie să avem respect pentru orice creatură a lui Dumnezeu şi pentru mediul înconjurător.
"Adevărata putere a unui Papă este serviciul umil şi concret în sprijinul credincioşilor şi mai ales al celor slabi, săraci şi al copiilor" - a mai spus Francisc, citat de corespondentul RRA.
UPDATE 1 Francis a primit, marţi, însemnele pontificale devenind astfel, cel de-al 266-lea papă.
Noul cap al Bisericii Catolice a primit, marţi, blazonul papal, paliumul, făcut din lână de miel, simbolizând rolul său de păstor al turmei sale.
Paliul şi inelul constituie atributele puterii pontificale.
Potrivit EFE, paliul este o fâşie confecţionată din lână de miel, care îl simbolizează pe Hristos, informează Agerpres.
Paliul măsoară 2,60 metri lungime şi 11 centimetri lăţime şi este ţesut din lână de oaie şi de miel, peste care sunt amplasate cinci cruci roşii, care amintesc de cele cinci răni ale lui Iisus, provocate de piroane pe cruce.
Paliul este purtat de papă peste veşmintele pontificale, simbolizând rolul său de păstor al unei turme de peste 1,2 miliarde de credincioşi.
"Inelul Pescarului", celălalt însemn pontifical pe care îl va purta papa Francisc, nu va fi de aur, ci de argint aurit.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Vaticanului, Federico Lombardi, dintre modelele care i-au fost prezentate, papa Francisc a ales un model în care apare imaginea Sfântului Petru cu o cheie.
Autorul modelului este sculptorul italian Enrico Manfrini, decedat în anul 2004, cunoscut ca "sculptor al papilor".
Slujba este ţinută în engleză şi în spaniolă, Evanghelia va fi citită în limba greacă, pentru a aminti Biserica din Apus şi Biserica din Răsărit, cele două dimensiuni ale tradiţiei bisericii creştine.
Omilia papei va fi în limba italiană, iar Francisc nu va da personal sfânta împărtăşanie, pentru că la altar o vor face diaconii, în timp ce în piaţă vor fi peste 500 de preoţi care vor distribui euharistia.
La sfârşitul ceremoniei va fi intonat un Te Deum şi nu va avea loc slujba Angelus.
La ceremonia de inaugurare a noului Papă Francisc participă circa un milion de credincioşi, potrivit autorităţilor italiene.
Zeci de mii de pelerini s-au adunat în Piaţa San Pietro de la Vatican, unde, de la ora 10.00, s-au deschis ceremoniile prin care noul papă Francisc îşi va începe, în mod oficial, pontificatul.
Suveranul Pontif a apărut deja în Piaţă şi îi salută pe credincioşi, informează corepondentul Radio România.
Şefi de stat şi de guvern, în total 150 de delegaţii din întreaga lume, printre care delegaţia Italiei, care va fi formată din 16 persoane, sunt prezenţi, la Vatican, la mesa de întronizare a Papei Francisc.
Autorităţile italiene au luat măsuri speciale de securitate pentru protejarea sutelor de mii de participanţi.
La ceremonie particpă şi preşedintele României Traian Băsescu, sosit la Vaticat, cu un avion de linie aparţinând companiei Alitalia.
Amintim că la jumătatea lunii februarie, preşedintele Traian Băsescu a efectuat o vizită oficială la Vatican, fiind penultimul şef de stat primit de Papa Benedict al XVI-lea, înainte de retragerea sa.
Cardinalul argentinian Jorge Mario Bergoglio, arhiepiscop de Buenos Aires, a devenit săptămâna trecută cel de-al 266-lea papă al Bisericii Catolice, succedându-i papei emerit Benedict al XVI-lea, a cărui retragere a intrat oficial în vigoare la 28 februarie.