Paolo Alli: Pe flancul estic al NATO avem tensiuni în creştere cu Rusia
Pe flancul estic al NATO avem tensiuni în creştere cu Rusia, iar securitatea Mării Negre este crucială nu doar pentru România sau Bulgaria, a afirmat la București, preşedintele Adunării Parlamentare NATO, Paolo Alli.
Articol de Carmen Gavrilă, 06 Octombrie 2017, 13:13
Sesiunea anuală a Adunarii Parlamentare NATO a început astăzi, la Bucureşti, cu menţionarea Rusiei printre principalele ameninţări la adresa Alianţei.
Peste 50 de delegaţii parlamentare din statele membre sau asociate NATO participă la această reuniune internaţională, una dintre cele mai importante pe probleme de securitate.
Preşedintele Adunării Parlamentare NATO, Paolo Alli, a declarat că în ce priveşte flancul estic al Alianţei şi eventuala întărire a prezenţei militare aici, Adunarea Parlamentară nu poate să ofere decât sprijin politic, dar cert este că în această regiune, Alianţa este pregătită pentru orice tip de urgenţă.
"Apărarea graniţelor NATO din est nu înseamnă numai apărarea României sau a statelor baltice, ci înseamnă apărarea întregii Alianţe. Pe flancul estic al NATO avem tensiuni în creştere cu Rusia, iar securitatea Mării Negre este crucială nu doar pentru România sau Bulgaria, ori alte ţări care se confruntă direct cu aceste ameninţări în Marea Neagră, ci şi pentru Europa întreagă şi pentru Alianţa Euro-Atlantică, a spus Paolo Alli.
Paolo Alli a menţionat că România este unul dintre cei mai importanţi membri NATO şi este profund angajată în tot ce înseamnă securitatea Alianţei.
Şeful delegaţiei române la Adunarea Parlamentară a NATO, Vergil Chiţac, a menţionat, printre provocările cu care se confruntă acum Alianţa, ameninţările care vin dinspre Rusia şi a explicat contextul în care are loc sesiunea anuală a Adunării.
"Îndrăznesc să spun că cea mai importantă /reuniune/ organizată de Adunarea Parlamentară a NATO până acum sau cel puţin de la finalul războiului rece, pentru că se întâmplă într-o perioadă în care Alianţa NATO este profund subminată şi se încearcă destabilizarea, dacă nu chiar destructurarea Uniunii Europene", a spus Vergil Chițac.
Secretarul general al Adunării Parlamentare a NATO, David Hobbs, a răspuns, la o întrebare a RADIO ROMÂNIA, că Alianţa are de lucrat la o actualizare a legislaţiei pentru ca militarii şi tehnica NATO să poată fi deplasată mai uşor şi mai repede acolo unde apar ameninţări.
În esenţă, a spus David Hobbs, legislaţia trebuie actualizată conform realităţilor.