Pană, despre Roşia Montană: Nu votez "pentru" dacă nu am certitudinea protejării mediului
Ministrul Doina Pană afirmă că nu va vota în favoarea începerii exploatării miniere la Roşia Montană numai pentru locuri de muncă, dacă nu va avea certitudinea că "mediul va fi protejat, că nu sunt expuşi oamenii să moară prin otrăvire".
Articol de Cristiana Sabău, 06 Septembrie 2013, 14:34
Ministrul pentru Dialog Social, Doina Pană, a declarat, vineri, că numai pentru locuri de muncă nu va vota "pentru" începerea exploatării la Roşia Montană, ea având nevoie să ştie că "mediul va fi protejat, că nu sunt expuşi oamenii să moară prin otrăvire, că siturile respective, tot bagajul cultural vor fi protejate".
Doina Pană a fost întrebată, într-o conferinţă de presă, cum va vota în calitate de deputat atunci când proiectul privind începerea exploatării la Roşia Montană va ajunge în Parlament.
Înainte să-şi expună propriul punct de vedere, ministrul a ţinut să facă unele precizări.
"O hotărâre legat de Roşia Montană trebuia luată de câţiva ani şi nu s-a luat. În consecinţă, noi trebuie să reparăm toate porcăriile sau tot ce trebuiau să facă şi nu au făcut Guvernele Boc de dinainte. Dacă nu ieşeam cu acest proiect de act legislativ spre Parlament, aveau dreptul să ne dea în judecată pentru că trebuie să emitem avizul de mediu. La ce s-a negociat nu puteam refuza avizul de mediu fiindcă era sub standardele maxime impuse în UE şi atunci trebuia să plătim 2 miliarde de dolari", a declarat Doina Pană.
Pană: Primesc mailuri împotriva proiectului, dar şi pentru începerea exploatării
Ministrul a amintit că s-a ieşit cu acest proiect de act normativ spre Parlament după ce ministrul Dan Şova a fost la negocieri îndelungate pentru "nişte condiţii foarte benefice pentru noi".
"Nu mai este acelaşi proiect de dinainte la care ne-am opus. Adică tehnologia pe care o folosesc este prima din vreo 500 de tehnologii, adică este chiar de ultimă oră, legat de concentraţia de cianură, redevenţa este de 6% care este peste medie. În Anglia e de 4%. Pe lângă asta, statul român avea o participaţiune de 17%, acum, fără să mai vină cu nicio contribuţie, ajunge la 25%. În acelaşi proiect vor conserva tot ce înseamnă situri, să nu aducă nicio atingere la toată moştenirea culturală din zona respectivă, vor intervene ca măsuri de mediu şi pentru ce a fost până acum stricat şi mă refer la zonele care arată ca un peisaj selenar. Vor angaja numai români, şi vorbim de câteva mii de locuri de muncă. În plus, adică luăm tot ce înseamnă taxe obţinute de stat, redevenţe, deci absolut tot ce înseamnă beneficii după ce scazi investiţia, statul roman are 76%", a spus Doina Pană.
Un jurnalist a făcut observaţia că, din cele declarate, ministrul pare convins de beneficiile începeriii exploatării la Roşia Montană.
"Pe lângă e-mailurile pe care le primesc de la cei care se opun proiectului, foarte multe, primesc şi de la cei care sunt pentru începerea exploatării. Sunt mailuri în care se precizează că oamenii de acolo sunt simpli, nu au acces la internet", i-a răspuns ministrul jurnalistului.
Doina Pană a declarat că va decide cum va vota legea în funcţie de concluziile comisiei parlamentare care va merge la faţa locului.
"Cert este că s-a format o comisie parlamentară care se va deplasa la faţa locului şi care va discuta cu toată lumea - au existat două referendumuri în zonă şi majoritatea au decis că vor exploatarea - şi în funcţie de ce va reieşi negru pe alb, că e bine sau că e rău, votul meu acesta va fi", a spus ea.
Ministrul a subliniat că până nu are certitudinea că, într-adevăr, mediul va fi protejat, că nu sunt expuşi oamenii să moară prin otrăvire, că siturile respective, tot bagajul cultural vor fi protejate, numai pentru locuri de muncă nu va vota pentru, dar în momentul în care va avea argumente în sensul acesta, va vota pentru.
"Aici nu pot răspunde cu da sau nu. Aştept concluziile acelei comisii parlamentare care săptămâna viitoare merge în zonă. Am încredere 100% în comisia parlamentară şi în datele cu care va veni şi care nu vor fi de la actori plătiţi să joace roluri, ci date concrete de la faţa locului", a spus Pană.