Paleologu: Îmi doresc să fiu un preşedinte mediator
Candidatul propus de Partidul Mişcarea Populară la Președinția României, Theodor Paleologu, a fost invitatul Ruxandrei Săraru la emisiunea "Oameni care mişcă România - candidaţii la funcţia de preşedinte se prezintă".
Articol de Luminiţa Voinea, 18 Septembrie 2019, 12:19
Radio România Actualitati a lansat proiectul editorial "Oameni care mișcă România - candidații la funcția de președinte se prezintă".
Postul public de radio a adresat candidaților la cea mai înalta demnitate publică, invitația de a participa la câte o ediție a emisiunii "Oameni care mișcă România", realizată de Ruxandra Săraru.
Astfel, oferim ascultătorilor, chiar din aceasta perioadă pre-electorala, ocazia de a fi informați direct de la sursă cu privire la principalele proiecte și intenții asumate de candidați.
Invitatul editiei de marti a fost Theodor Paleologu, candidatul propus de Partidul Mişcarea Populară la Președinția României, care a explicat motivele ce l-au determinat să ia această decizie: Ţara asta merită şi altceva decât avem în momentul de faţă. Mie nu prea îmi place să mă legitimez prin familie, dar este adevărat că pentru mine, în forul meu interior contează foarte mult modelele din familie, tatăl meu, evident, dar nu el e poate cel mai important. E foarte important pentru mine străbunicul, de exemplu, Mihail Paleologu, care a fost coleg cu Eminescu la ziarul "Timpul" care a fost procuror general al României, care a fost judecător la Curtea de Casaţie; de asemenea un foarte mare om politic din familia noastră este George Mârzescu, care era ministrul de interne în guvernul Ionel Brătianu la 1 Decembrie. El este numărul 2 din guvernul care a făcut Marea Unire. Sunt foarte mândru de acest om pe care l-am admirat întotdeauna foarte mult şi ştiam poveşti despre el de la tatăl meu, cum vorbea cu accent moldovenesc, avea foarte mult umor şi foarte mult şarm.
Paleologu pledează pentru o Românie a valorilor, cu un președinte implicat.
"România oficială este de groază, este dominată de incompetenţă, de interese personale, gâlceavă, dihonie, incompetenţă, repet, incompetenţă la toate nivelurile. Ce s-a întâmplat la Caracal, dincolo de oroarea crimei, ne arată şi incompetenţa la toate nivelurile, da, de la cel mai înalt nivel, până la operatorul de la 112. Pe de altă parte, există şi o Românie antreprenorială, o Românie autentică, o Românie a valorilor. Cred că această multiplicitate a Româniilor cumva îl invită pe cel care va fi preşedinte al României, să unească aceste Românii şi să le facă pe fiecare să înţeleagă limba celeilalte".
Întrebat ce fel de președinte își dorește să fie, Theodor Paleologu a vorbit despre dialog și mediere, dar și despre tipul de "președinte-învățător".
"Implicat, fără îndoială, categoric, foarte implicat, însă folosesc noţiunea asta de preşedinte-învăţător, totodată pentru a face diferenţa între preşedintele-jucător, preşedintele-spectator, pe care îl avem în ultimii ani. Eu îmi doresc să fiu un preşedinte-învăţător şi mediator, pentru că aşa cum spuneam, rolul de profesor, aşa cum îl văd eu, este unul de mediere, de încurajare a dialogului. Eu asta am învăţat să fac în America, unde am predat, în Germania, unde am predat, să fiu un profesor care mediază, între diferite puncte de vedere, care încurajează dialogul. Eu sunt un om de dialog şi cred că pot crea consens prin dialog şi prin această implicare care, vă rog să mă credeţi, va fi totală. Eu sunt un om care când face ceva, atunci face până la capăt", a spus candidatul PMP la emisiunea "Oameni care mișcă România - candidații la funcția de președinte se prezintă", difuzată de Radio România Actualități.
Paleologu s-a referit și la susținerea PMP pentru candidatura sa, precizând că a acceptat sprijinul politic pentru că este un om de drepta.
"Eu sunt un om de dreapta în mod asumat, sunt liberal, sunt un conservator moderat şi PMP face parte din PPE. Eu în Franţa că sunt şi cetăţean francez, votez cu dreapta clasică, les republicains. De altminteri fostul preşedinte al acestui partid era coleg la şcoală şi la Ecole Normale Superieure, dar ne ştim foarte bine dar asta nu este neapărat foarte important. Ce voiam să spun este că PMP-ul aşa cum este partid mic care are anumite tinichele este membru în PPE acolo unde eu mă situez", a susținut Theodor Paleologu.
Video: "Oameni care mișcă România" cu Ruxandra Săraru, ediția din 17 septembrie 2019