Palatul Victoria s-a transformat în Guvernul copiilor
De Ziua Copilului, curtea Palatului Victoria a devenit teren de joacă pentru cei mici, în timp ce elevi merituoşi s-au întrunit în clădirea Guvernului, într-o şedinţă la care au asistat şi membri ai Executivului.
Articol de Petruţa Obrejan, 01 Iunie 2013, 14:34
Palatul Victoria şi-a deschis porţile de ziua copiilor.
Cei mici au participat la diverse concursuri de desene pe asfalt, s-au plimbat cu bicicleta, ;i au posibilitatea s[ scrie pe un panou ce cred că ar trebui să facă Guvernul pentru ei.
Peste 50 de elevi cu rezultate foarte bune la şcoală au format Guvernul copiilor, în prezenţa premierului Victor Ponta şi a altor membri ai Executivului.
Copiii au fost invitaţi de premierul Victor Ponta şi în clădirea Executivului, chiar în sala de şedinţe, unde peste 100 de elevi, de la diverse şcoli din capitală, au fost, rând pe rând, ministrul educaţiei, ministrul economiei, al bugetului şi al justiţiei şi au discutat probleme care ţin, în special, de educaţie, dar şi de ocrotirea naturii, a mediului, în general.
Vacanţe mai lungi, manuale digitale, mai mult sport şi o atenţie sporită pentru protejarea mediului au fost subiectele dezbătute sâmbătă înşedinţa inedită de Guverm.--fb1
În fotoliul de premier s-a instalat Maia, fiica ministrului Educaţiei, Remus Pricopie, care îi şoptea, din când în când, procedura şedinţei.
"Cine e pentru vacanţe mai lungi, mâna sus. Votat! Vacanţele vor fi mai lungi", anunţă domnişoara "prim-ministru".
"Materia se poate adapta şi ea la vacanţă", sugerează un copil-ministru.
Remus Pricopie îşi promovează un proiect, suflându-i "primului-ministru": "Întreabă şi de manuale digitale".
"Un alt punct pe ordinea de zi, manualele digitale" - răsună în microfon vocea Maiei. "Cine vrea să aibă manuale digitale?", întreabă ea. Ca şi vacanţele prelungite, proiectul manualelor digitale a fost adoptat cu susţinerea majorităţii 'miniştrilor".
Stabilirea opţionalelor, numărul orelor de sport, protejarea mediului au fost alte subiecte care au suscitat dezbateri aprinse.
Dacă de-a lungul timpului au existat şi unele dezacorduri între premier şi ministrul Economiei, în Guvernul copiilor acesta a fost promovat vicepremier, pentru că ideile sale au fost apreciate de Maia.
De asemenea, s-a cerut sancţionarea celor care taie ilegal copacii şi plantarea a cinci pomi în locul unuia tăiat.
Următoarea şedinţă de guvern a fost stabilită pentru anul viitor, tot pe 1 iunie. "Vă rog să vă faceţi temele", i-a atenţionat "premierul" pe membrii Guvernului copiilor.
Problemele copiilor "se află printre preocupările Guvernului"
Contrar cutumei, această "şedinţă" a fost publică, iar la final a avut un cuvânt de spus şi premierul Victor Ponta.
"În mod sigur este un Guvern mult mai frumos şi cu idei mult mai bune decât toate guvernele adevărate. Vreau să vă zic la mulţi ani, să vă zic să aţi văzut ce înseamnă un prim-ministru bun, care e de acord cu toate propunerile voastre, şi că vă urez, până ajungeţi din nou în Guvern, să fiţi buni la şcoală şi să vă distraţi în vacanţă. Mulţumesc mult de tot, poate veniţi mai repede încoace, că aveţi idei bune", a spus Victor Ponta.
Ulterior, el a mărturisit că atunci când era copil îşi dorea să devină jucător de baschet, dar - "dacă nu a reuşit" - s-a făcut procuror şi politician.
El a arătat că o parte dintre problemele despre care au vorbit copiii reprezintă preocupări reale.
"Faptul că vor să înveţe după metode mai moderne, că vor să facă mai mult sport sau să aibă mai multă siguranţă în şcoală sunt probleme reale. Nu le ştiau neapărat de la părinţi şi au venit să le spună aici, că eram cei mari. Chiar cred că sunt probleme reale", a adăugat Ponta.
Premierul a mai jucat baschet cu copii, a făcut poze cu aceştia şi le-a citit dezideratele scrise pe două panouri amplasate în faţa Palatului Victoria.