Pădurile virgine, protejate printr-un ordin al ministrului Mediului
La Ministerul Mediului şi Pădurilor a fost semnat un protocol cu Organizaţia Internaţională WWF pentru protecţia pădurilor virgine din România.
Articol de Flori Doman, 10 Septembrie 2012, 18:42
Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a semnat, luni, Ordinul privind stabilirea criteriilor de identificare a pădurilor virgine şi cvasivirgine din România, care vor beneficia astfel de protecţie, în urma unui demers al WWF România, lansat anul trecut, care a avut sprijinul a peste 100.000 de persoane.
Rovana Plumb a spus, în deschiderea conferinţei care a avut loc luni, că a semnat, în calitate de cetăţean, dar şi de europarlamentar, petiţia lansată anul trecut de WWF România pentru salvarea pădurilor virgine.
Petiţia, lansată în octombrie 2011, a strâns peste 100.000 de semnături în 33 de zile, fiind adusă la cunoştinţă ministrului Mediului de la vremea respectivă, Laszlo Borbely, care a semnat, în decembrie anul trecut, un protocol cu WWF România pentru protejarea pădurilor virgine.
Cel mai important punct al acestuia a fost semnarea unui ordin de ministru pentru ca pădurile virgine să fie identificate şi să beneficieze legal de protecţie.
Proprietarii pădurilor virgine nu vor mai putea valorifica lemnul
Proprietarii pădurilor virgine vor beneficia de măsuri compensatorii, deoarece nu vor mai putea valorifica lemnul în scop comercial, toate aceste păduri intrând în cea mai strictă zonă de protecţie, odată cu semnarea de către ministrul Mediului, Rovana Plumb, a ordinului referitor la stabilirea criteriilor de identificare a pădurilor virgine.
"Pădurile virgine sunt protejate în acest moment, odată cu intrarea în vigoare a ordinului. Astăzi, putem să semnăm ordinul prin care, practic, stabilim care sunt criteriile tehnice de identificare a pădurilor virgine şi cvasivirgine pentru România. Practic, prin identificarea pe baza acestor criterii tehnice a pădurilor virgine din România, nu facem altceva decât să urmărim o protejare din punct de vedere al mediului şi pe bazele dezvoltării durabile a pădurilor din România, care se încadrează în acest domeniu al pădurilor virgine, pentru că reprezintă o resursă importantă din punct de vedere al interesului naţional", a declarat ministrul, conform Agerpres.
Rovana Plumb a precizat că s-a identificat o suprafaţă de 322.000 de hectare de păduri virgine, din care România are o suprafaţă de circa 65%, reprezentând 210.000 de hectare de păduri virgine.
"În ceea ce priveşte România, doar 18% din cele 210.000 de hectare sunt protejate ca urmare a faptului că intră în zona ariilor protejate, însă 80% erau complet fără protecţie până în acest moment, când semnăm ordinul. Practic, prin stabilirea indicatorilor tehnici, nu mai permitem niciun fel de intervenţie în cadrul acestor zone ale pădurilor virgine, deci, practic, nu mai pot fi tăiate", a subliniat ea.
R. Plumb: Trebuie făcută o diferenţiere între protejarea pădurilor virgine şi aria protejată
Ministrul Mediului a explicat că, din acest moment, practic, omul nu mai poate interveni în această pădure, ea urmând să se regenereze pe cale naturală.
Intervenţia omului va fi permisă doar în cazul urgenţelor, a existenţei unor ameninţări la adresa vieţii cetăţenilor sau animalelor în contextul existenţei unui astfel de tip de pădure în imediata vecinătate a unei comunităţi locale.
Totodată, Rovana Plumb a ţinut să sublinieze că trebuie făcută o diferenţiere clară între protejarea pădurilor virgine, în care nu există intervenţie umană prin tăiere de pădure decât în caz de dezastru sau urgenţă, şi aria protejată.
Potrivit ministrului, după semnarea acestui ordin, urmează să se realizeze cartarea şi elaborarea catalogului naţional al pădurilor virgine din România, precum şi crearea cadrului necesar pentru acordarea de măsuri compensatorii proprietarilor de păduri virgine.