Pachetul de servicii medicale de bază creează confuzii
Proiectul legislativ privind pachetul de servicii medicale de bază oferit populaţiei, aflat în dezbatere publică, produce neînţelegeri şi creează confuzii în rândul medicilor în primul rând.
Articol de Marilena Frâncu, 13 Ianuarie 2014, 15:41
Eliberarea reţetelor şi monitorizarea bolnavilor cronici sunt principalele motive de confuzie în cazul medicilor faţă de proiectul de lege privind pachetul serviciilor medicale de bază, aflat în prezent în dezbatere publică.
Doctorii cer de asemenea un interval de timp pentru a fi informaţi în privinţa noilor prevederi.
Autorităţile sanitare au promis însă că în primele două luni ale anului medicii de familie vor fi instruiţi în privinţa acestor reglementări.
Medicul de familie Gina Câmpeanu din Buzău spune că una din problemele semnalate la nivelul cabinetului se referă la monitorizarea pacienţilor cu boli cronice, iar eliberarea reţetelor în acest caz, după cum înţelege ea, o dată la trei luni, este în defavoarera bolnavilor.
"Fiind pensionar cu pensie mică, luându-şi reţeta pe trei luni de la noi, dacă nu survin modificări în schema de tratament, ce va face el dacă nu are bani să îşi ia reţeta întreagă, pe trei luni", a spus Gina Câmpeanu.
Normele de aplicare vor trebui să clarifice aspectele legate de periodicitatea monitorizării bolnavilor cronici şi eliberarea reţetelor, a declarat pentru Radio România vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, Sandra Alexiu, reiterând ideea că este vorba doar de un proiect legislativ.
"Prin ceea ce am văzut acum pe pachetul de bază este vorba că la trei luni se va puncta monitorizarea bolii respective, nu că va elibera reţeta numai la trei luni. Pacientul va fi consultat de câte ori va fi nevoie, în situaţii de boală acută, cu un număr de două-trei consultaţii pe fiecare episod de boală, iar pentru boli cronice va primi reţete ca şi până acum - pe o lună, pe două sau pe trei. Încă nu există un proiect de modificare a modului de eliberare a reţetei", a declarat Sandra Alexiu.
Ea a adăugat că medicii de familie au propus Ministerului Sănătăţii ca, după finalizarea legii şi a normelor de aplicare, să existe un interval de timp între momentul intrării în vigoare şi până la aplicarea efectivă a noilor reglementări, astfel încât toţi medicii să poată fi informaţi şi instruiţi.