Pachetul de legi privind siguranţa naţională ar putea fi adoptat în această sesiune parlamentară
Legea antiterorism, legea cartelelor preplătite şi a securităţii cibernetice ar putea fi adoptate de Parlament pînă la sfârşitul acestei sesiuni parlamentare.
Articol de Oana Bâlă, 12 Aprilie 2016, 12:41
Cele trei iniţiative se află în discuţii la Guvern, dar şi partidele parlamentare doresc să participe la elborarea lor.
În acest fel procedurile vor fi accelerate şi se va realiza un echilibru între respectarea dreptului la viata privată şi siguranţa natională.
Este ceea ce au spus reprezentanţii formaţiunilor politice parlamentare care au participat la consultările de astăzi de la Cotroceni, convocate preşedintele Klaus Iohannis pentru a obţine un consens pe aceste teme sensibile.
De altfel, prima zi a consultărilor pe tema siguranţei naţionale, a partidelor parlamentare cu preşedintele Klaus Iohannis s-au încheiat.
De menţionat că social-democraţii au propus ca deputatul Georgian Pop şi fostul ministru al Comunicaţiilor, Sorin Grîndeanu, să participe, alături de membrii guvernului, la elaborarea pachetului legislativ care cuprinde legea anti-terorism, cea privind cartelele pre-plătite şi cea referitoare la securitatea cibernetică.
La rândul lor, liberalii susţin că vor un echilibru între dreptul la viaţă privată al cetăţenilor şi siguranţa naţională.
Co-preşedintele PNL, Alina Gorghiu, a mai spus că şi PNL va participa, alături de celelalte formaţiuni politice, la dezbaterile din Comisia parlamentară care va fi constituită pentru a discuta despre legile securităţii naţionale.
"Concluzia cea mai importantă este aceea că este nevoie de actualizarea legislaţiei. Doi: că această ajustare nu poate fi făcută la iniţiativa unui singur grup parlamentar. De aceea, delegaţia Partidului Naţional Liberal a agreat să participăm, alături de reprezentanţii celorlalte partide, în comisia care va genera noua legislaţie", a spus Ghorghiu.
Şi liderul UDMR, Kelemen Hunor, este de părere că trebuie să existe un echilibru şi că libertăţile fundamentale nu trebuie sacrificate pe altarul securităţii.
El a menţionat că rolul Parlamentului, în pregătirea acestor legi, este fundamental.
Amintim că azi s-au pronunţat asupra temei propuse, liderii PSD, PNL şi UDMR, urmând ca mâine să aibă loc o nouă rundă de consultări cu UNPR, ALDE şi grupul minorităţilor naţionale.