Pachetul de legi pentru securitate, pe masa Guvernului
Pachetul de legi pentru securitate se va afla pe masă pentru aprobare în şedinţa de guvern din această săptămână.
Articol de Andrei Şerban, 30 Mai 2022, 08:48
Premierul Nicolae Ciucă apreciază că pachetul de legi pentru securitate se va afla pe masă pentru aprobare în şedinţa de guvern de săptămâna viitoare, urmând ca apoi să fie înaintat Parlamentului.
El a mai anunţat că, în această săptămână, va fi transmisă Comisiei Europene prima cerere de plată din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, în valoare de 3 miliarde de euro,
Guvernul va transmite săptămâna viitoare Comisiei Europene prima cerere de finanţare din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
Acest demers este foarte important, sublinia premierul Nicolae Ciucă pentru că fondurile europene sunt aşteptate de autorităţile locale pentru a pune în practică proiectele pe care le au.
Premierul a mai arătat că, până la sfârşitul lunii viitoare, România trebuie să finalizeze 58 de apeluri din PNRR.
Nicolae Ciucă: Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene va transmite cererea către Bruxelles, asta pe de o parte. De cealaltă parte până la sfârşitul lui iunie, avem obligaţia să finalizăm cele 58 de apeluri din 69 - este foarte important să transmitem mesajul de concentrare a întregii activităţi a Guvernului pe realizarea şi finalizarea întregului cadru procedural şi a mecanismelor necesare, astfel încât să putem să accesăm fondurile alocate de către Uniunea Europeană, atât prin cadrul financiar multianual cât şi prin PNRR.
Pentru a putea să transmită Comisiei Europene prima cerere de finanţare, România a îndeplinit trei condiţii: a adoptat un mecanism de control şi verificare a îndeplinirii jaloanelor din PNRR, a încărcat pe platforma Comisiei Europene cele 21 de jaloane deja realizate anul trecut şi a pus la punct un mecanism care va detecta acţiunile ilegale în gestionarea fondurilor din PNL.
Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş: Auditul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, mecanismul de nereguli corupţie şi fraudă care poate să apară în cadrul operaţiunilor şi respectiv proiectelor ce urmează să se deruleze în Planul National de Redresare şi Rezilienţă, foarte important de reţinut pentru beneficiarii Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, că nu vom mai avea corecţii financiare ca şi în situaţia politicii de coeziune. În ceea ce priveşte neregulile, acestea vor fi tratate din perspectiva legislaţiei naţionale şi vor fi stabilite amenzi sau alte sancţiuni care sunt prevăzute pentru nereguli în sistemul legislativ naţional.
Trei miliarde de euro este valoarea primei cereri de finanţare pe care Bucureştiul o va transmite Comisiei Europene.