Organizarea referendumului, nou motiv de dispute politice
Clasa politică este divizată în privinţa modalităţii de organizare a referendumului pentru demiterea preşedintelui.
Articol de Bogdan Isopescu, 14 Iulie 2012, 11:42
Traian Băsescu le-a cerut într-o scrisoare, preşedintelui interimar, Crin Antonescu, premierului Victor Ponta şi şefilor celor două Camere ale Parlamentului, să clarifice regulile după care se va desfăşura referendumul de la 29 iulie.
De la USL vin semnale foarte clare că referendumul se va desfăşura conform deciziei Curţii Constituţionale.
Senatorul PSD, Toni Greblă, preşedintele Comisiei Juridice a declarat că este obligatorie decizia CCR, iar autorităţile sunt obligate să ţinî cont de acest lucru.
"Decizia Curţii Constituţionale este obligatorie de la publicarea ei în Monitorul Oficial, astfel încât cetăţeni şi autorităţi sunt obligate să ţină seama de decizia Curţii Constituţionale", a precizat Toni Greblă.
O altă ipoteză este aceea ca referendumul să aibă loc timp de două zile.
"Există ţări în care inclusiv alegerile se desfăşoară în trei zile. Există destul de multe ţări în care alegerile se desfăşoară în două zile, astfel încât din acest punct de vedere n-am fi nici singulari şi n-ar fi nici ilegal" a argumentat senatorul Greblă .
PDL respinge referendumul în două zile
De la bun început democrat-liberalii nu sunt de acord cu această idee.
Vicepreşedintele PDL, Radu F. Alexandru, acuză puterea că nu doreşte să organizeze un referendum în bune condiţii şi că se gândeşte mereu la alte schimbări, iar aceste schimbări aduc probleme.
"Nu este decât o încercare de a ieşi dintr-o desfăşurare normală pentru fraudarea alegerilor, lucru pe care sub nicio formă nu-l vom accepta", anunţă liderul PDL.
O altă acuzaţie a reprezentanţilor PDL la adresa actualei puteri este aceea că, în loc să fie preocupată de organizarea corectă a referendumului, recurge la diverse tertipuri pentru a se asigura că Traian Băsescu va fi demis.