Ordonanţele de urgenţă nu intră în vacanţă!
Senatul a adoptat, luni, cu amendamente, proiectul de Lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe în perioada vacanţei parlamentare în domeniile finanţe şi economie, agriculturã, transporturi, administraţie publicã şi interne.
Articol de Simona Mihăescu, 01 Iunie 2010, 11:17
Proiectul de act normativ prevede cã Executivul să poată să emită ordonanţe de la încheierea primei sesiuni ordinare a anului 2010 şi pânã la reluarea lucrãrilor Parlamentului în cea de-a doua sesiune ordinarã.
Proiectul mai prevede ca , pe perioada vacanţei parlamentare, Executivul să emită printre altele, ordonanţe de rectificare a bugetului de stat şi a bugetului asigurãrilor sociale de stat pentru anul 2010, dar şi ordonanţe in domeniu justiţiei.
La propunerea Comisiei juridice, senatorii au decis eliminarea din actul de abilitare a proiectelor de lege care sunt de domeniul legilor organice ori care nu prezintã un element de oportunitate sau de urgenţã.
Senatorii au mai decis ca în domeniul tineret şi sport să nu se emită ordonanţe de urgenţă.
Camera Superioară a Parlamentului a mai decis să elimine posibilitatea ca Guvernul sã emitã ordonanţe care sã prevadã mãsuri privind îmbunãtãţirea activitãţii de comercializare a mãrfurilor în regim duty-free, modificarea şi completarea ordonanţei 92/2003 privind Codul de procedurã fiscalã şi a Legii 571/2003 privind Codul fiscal.
De asemenea, senatorii au votat împotriva abilitãrii Guvernului de a emite ordonanţe pentru modificarea Legii 64/2008 privind funcţionarea în regim de siguranţã a instalaţiilor sub presiune, instalaţiilor de ridicat şi a aparatele consumatoare de combustibil, modificarea unei anexe la Legea 329/2009 privind reorganizarea unor autoritãţi şi instituţii, raţionalizarea cheltuielilor publice, susţinerea mediului de afaceri şi respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeanã şi Fondul Monetar Internaţional.
Potrivit deciziei senatorilor, Guvernul nu va putea sã emitã ordonanţe de modificare şi completare a Legii educaţiei fizice şi sportului 69/2000 şi a Legii tinerilor 350/2006.
Proiectul de lege a fost adoptat cu 57 voturi "pentru" şi 27 voturi "împotrivã".