Ordonanța privind supraaciza la benzină și TVA defalcat intră în dezbaterea Parlamentului
Senatorii ar putea dezbate ordonanţele de urgenţă ale Guvernului, care prevăd introducerea unei supraaccize la benzină şi TVA defalcat.
Articol de Alina Stănuţă, 02 Octombrie 2017, 06:18
Săptămâna viitoare, cele două Camere ale Parlamentului au pe agendă chestiuni unde sunt aşteptate dispute politice, precum cea de la Cameră, privind ordonanţa privind supraaccizarea carburanţilor, ori la Senat, moţiunea simplă depusă de PNL, la adresa ministrului transporturilor.
Senatorii ar putea dezbate în şedinţa de plen de marţi ordonanţele de urgenţă ale Guvernului care prevăd introducerea unei supraaccize la benzină şi TVA defalcat.
Documentele au fost deja dezbătute de Comisia pentru buget a Senatului şi au suferit modificări.
Astfel, la propunerea PNL şi cu sprijinul unor parlamentari PSD, s-a eliminat supraacciza la carburanţi.
Senatorul liberal, Florin Câţu, spune că s-a opus introducerii acestei taxe, deoarece prezenţa ei atrage scumpiri în lanţ.
"Din momentul în care am aflat că Guvernul Tudose vrea să introducă o supraacciză pentru combustibil, ne-am opus, pentru că este o măsură care nu-și are rostul în această economie, nu de acolo aduci bani la buget. Și în aceste condiții, opunându-ne de la început, în Comisie a fost foarte ușor să venim cu un amendament pe eliminare a Articolului 11, prin Ordonanță de Urgență care introducea această supracciză. O creștere a supraaccizei, în aceste condiții, duce la o creștere a prețurilor în lanț în economie și nu-și avea rostul, și apoi duce la dobânzi mai mari şi aşa mai departe", a spus Florin Câțu.
Pentru a fi efectiv eliminată supraaciza, modificarea din Comisie trebuie să treacă şi de plenul Senatului.
Măsura este discutată apoi de Camera Deputaţilor, care este for decizional.
TVA split, pe agena parlamentarilor
Şi tot în Comisia pentru buget, la propunerea senatorului PSD, Eugen Teodorovici, s-a votat un amendament la altă ordonanţă de urgenţă, prin care doar companiile care au contracte cu statul să fie obligate să plătească TVA split.
Măsura este contestată însă de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, care arată că aceasta este mai periculoasă decât propunerea iniţială.
"Dacă ei zic că e rea măsura TVA split generală, asta e mai rea decât TVA split generală. Această diferenţă mare, câteva miliarde între ceea ce se declară şi ceea ce se încasează, într-adevăr, poate Guvernul acesta e nebun, poate noi suntem toţi nebuni. Am cam vrea să avem venituri la bugetul de stat, adică să nu se mai fure bani, dar asta nu înseamnă că trebuie să sufere şi cei care sunt buni platnici, şi atunci al doilea obiectiv este ca cei care nu plătesc TVA-ul aşa cum îl declară, să îl plătească prin acest sistem split TVA care, sigur, analizând toate propunerile şi ideile din această perioadă, s-ar putea, nu ştiu, să se finalizeze cu o variantă care să nu mai poată fi combătută de nimeni, doar de evazionişti", a susținut Liviu Dragnea.
La finele acestei săptămâni, în urma întâlnirii conducerii PSD, care a avut loc la Suceviţa, liderul social-democrat Liviu Dragnea arăta că probabil Eugen Teodorovici nu va mai conduce Comisia pentru buget din Senat.
Vot pe urmărirea penală a miniștrilor Viorel Ilie și Rovana Plumb
Şi tot la Senat, în plen, săptămâna viitoare, este aşteptat votul asupra cererii DNA de începere a urmăririi penale a ministrului pentru Relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie.
Senatorii jurişti au întocmit un aviz negativ la cererea procurorilor, dar decizia finală aparţine plenului.
Ministrul este acuzat de DNA de instigare la folosirea unor informaţii care nu sunt destinate publicităţii, în perioada exercitării funcţiei.
La Camera Deputaţilor, este posibil să fie dezbătută în cadrul, Comisiei juridice, solicitarea DNA de începere a urmăririi penale faţă de ministrul fondurilor europene, Rovana Plumb, acuzată de abuz în serviciu, în dosarul privind trecerea ilegală a unei părţi din insula Belina şi Braţul Pavel, în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman.
Moțiune simplă pe transporturi, în Camera Deputaților
La Camera Deputaţilor, PNL şi USR au depus o moţiune simplă la adresa ministrului transporturilor, Răzvan Cuc.
Semnatarii documentului intitulat "Infrastructura de transport a României, sub domnia intereselor PSD" - acuză un management defectuos, lipsit de profesinalism şi extrem de politizat, la Ministerul Transporturilor.
Documentul va fi dezbătut marţi, iar miercuri este aşteptat votul asupra moţiunii simple, în Camera Deputaţilor.